Treleavan nieuwe vertolker Tristan

De Nederlandse Opera heeft in de Britse tenor John Treleavan een nieuwe vertolker aangetrokken voor rol van Tristan in Wagners opera Tristan und Isolde, die op 1 februari in het Amsterdamse Muziektheater in première gaat. De Amerikaanse tenor Thomas Moser, die al in 1996 was gecontracteerd en in Amsterdam zijn eerste Tristan zou zingen, heeft op dokteradvies afgezegd, na klachten over oververmoeidheid en chronische koorts. De repetities voor de nieuwe productie van regisseur Alfred Kirchner, die wordt begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest, begonnen drie weken geleden.

John Treleavan zong Tristan al eerder in een aantal Duitse operatheaters, waar hij ook andere Wagnerrollen zong: Siegfried en Siegmund in Der Ring des Nibelungen, Erik in Der fliegende Holländer en de titelrol in Lohengrin. De laatste rol zong Treleavan hij ook in de Weense Staatsopera.

John Treleavan zingt de rol van Tristan overigens niet tijdens de concertante uitvoering van de tweede acte in de Rotterdamse Doelen op 4 januari. Dan zingt op speciaal verzoek van dirigent Sir Simon Rattle de Duitse tenor Richard Decker, die in de Amsterdamse voorstellingen de rol van Melot zingt.

De verkoop van de 1600 losse kaarten voor de acht voorstellingen van Tristan und Isolde, begint op 1 januari 2001 om 11.30 uur bij de kassa van het Amsterdamse Muziektheater, zoals gebruikelijk precies een maand voor de première. Omdat op Nieuwjaarsdag de VVV's zijn gesloten kunnen kaarten alleen worden gekocht bij de kassa of daar telefonisch worden gereserveerd.