`Telecomsector moet rekenen op meer claims'

Mobiele telefoonbedrijven kunnen meer rechtzaken tegemoetzien van slachtoffers van hersentumoren in de Verenigde Staten. Dat heeft de Britse krant Times vandaag bericht. Een advocaat die onlangs succes boekte met claims van rokers tegen de tabaksindustrie, is nu volgens de Times bezig met de voorbereiding van tien claims tegen fabrikanten van handsets, mobiele telefoonbedrijven en telecombedrijven die vaste lijnen exploiteren.

Verizon Wireless, de grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten wordt volgens de krant in alle tien de aanklachten genoemd. De bezorgdheid van gebruikers van mobiele telefoons over straling die hersentumoren zouden veroorzaken, neemt toe ondanks onderzoeken die de veiligheid van de handsets eerder aantoonden.

De Britse Vodafone Group Plc. die een belang van 45 procent heeft in Verizon Wireless, zegt dat onderzoek in opdracht van de overheid dit jaar heeft aagetoond dat er geen gevaren voor de gezondheid schuilen in het gebruik van mobiele telefoons.

Woordvoerder Mike Caldwell van Vodafone zei gisteren niet op de hoogte te zijn van enige juridische aanklacht waarin het bedrijf rechtstreeks wordt genoemd. Maar Vodafone zal zich desnoods krachtig verdedigen, verzekerde Caldwell. ,,De mobiele telefoonindustrie is niet te vergelijken met de tabaksfabrikanten'', zei hij in een interview met de BBC radio.

In augustus jongstleden heeft een neuroloog in de Amerikaanse staat Maryland een claim van 800 miljoen dollar bij de rechter gedeponeerd tegen Motorola en acht andere mobiele telefoonproducenten en -aanbieders. Hij claimde door het gebruik van mobieltjes een hersentumor te hebben opgelopen.

Toch bestaat er volgens deskundigen geen overtuigend medisch bewijs dat het gebruik van mobiele telefoons deze aandoening of andere gezondheidsproblemen zou veroorzaken. Een Amerikaanse studie die eerder deze maand werd gepubliceerd, concludeerde dat er geen directe relatie is aangetoond, maar dat nadere studie nodig is naar eventuele effecten van langdurig gebruik van mobieltjes op de gezondheid. Dit onderzoek, uitgevoerd door het American Health Institute, werd gedeeeltelijk betaald door de telecomsector, die 28 miljoen dollar stortte op een rekening waarover de onderzoekers konden beschikken.

Advocaat Angelos, die er samen met collega's in slaagde 4,2 miljard dollar aan schadevergoeding van de tabaksindustrie in Maryland los te krijgen, wil volgens de Times vóór maart nog twee zaken tegen de telecomsector aanhangig maken en daarna nog acht andere binnen twee jaar voorbereiden. ,,Als deze bedrijven hebben geweten van de gevaren die gebruikers van hun telefoons bedreigen, moeten ze zwaar gestraft worden, niet alleen voor wat ze het publiek hebben aangedaan, maar ook voor de miljarden dollars die ze daarmee verdienden'', aldus John A. Pica, collega van Angelos.