Speeltuin voor sporters

Amsterdam heeft sinds kort een megastore op sportgebied. Lopers kunnen er een sprintje trekken, golfers een balletje slaan en klimmers een stukje de hoogte in aan de klimmuur.

De evolutie in het winkelbedrijf zet zich voort. We zijn van markt naar supermarkt gegaan voordat de megastores kwamen. Wie wel eens in Frankrijk komt, weet wat de volgende stap is: giga- of hypermarkten. Winkels aan de rand van de stad die zo groot zijn dat je er dagen in kan verdwalen. Een van die Franse ketens heeft nu voet gezet in Amsterdam. Decathlon, een `winkel' met 7.500 vierkante meter aan sportartikelen.

Decathlon is een winkel met een duidelijke formule: elke sportliefhebber, of die nu korfbalt, bergen beklimt, dart, fietst, duikt, bokst of voetbalt, moet er terecht kunnen voor zijn benodigdheden. Het enige verschil in aanbod in vergelijking met een Franse vestiging die ik heb bezocht, is dat er geen jachtspullen (lees: geweren) worden verkocht. Maar onder de noemer `natuur' kan je in een van de kooplanen nog wel groene schutkleding met de afbeelding van een everzwijn kopen.

Het sportwalhalla is gelegen aan de Amsterdamse Arena Boulevard waar nu al een voorproefje `21ste-eeuwse vrijetijdsbesteding' te zien is. Alles moet er `mega' zijn. Naast de sportwinkel ligt een gigantische electronicazaak volgens dezelfde formule en anders kan je nog naar de megabioscoop of naar de Amsterdam Arena. En daar moet in de komende jaren nog van alles bijkomen om maar te voorkomen dat een mens zich eens zou vervelen.

Bij Decathlon hoef je dat in ieder geval niet te doen. Een van de aardigheden van de winkel is dat je van alles in de winkel mag uitproberen. Zelfs als je niets koopt. Voor de joggers ligt er een kleine sprintbaan om de schoenen te testen, voetballers kunnen terecht op een klein pleintje met doeltjes, voor skaters ligt er een testbaan, alpinisten kunnen zich wagen aan een kleine klimmuur en er ligt een overigens wat karige green om even je golfballetje in te putten.

Er is uiteraard veel ruimte ingeruimd voor vrijetijdssportkleding. Ofwel: honderden soorten populair schoeisel en allerlei T-shirts en ander streetwear die ook de niet-sportieveling met gemak durft te dragen. Wie gelijk zijn naam op zijn Feyenoord-shirt wil laten zetten kan dan nog terecht bij het `flockage atelier' waar ze in rap tempo even de gewenste letters er op plakken.

Het is duidelijk, het assortiment is breed. Alleen de catalogus voor `trekking, reizen, klimmen en alpinisme' telt al 99 pagina's. Een nadeel aan deze catalogus is echter wel te noemen. Zo zijn, zelfs met 7.500 m², lang niet alle producten in huis en zijn die alleen te bestellen na betaling van een voorschot van tien procent. Ook lastig is dat de catalogus alleen de prijzen van huismerken vermeldt. Al met al een beetje omslachtig.

Decathlon is vooral een winkel voor de `gemiddelde' sporter die bereid is daar een maximaal `gemiddelde' prijs voor neer te leggen. Hoewel het aanbod van Decathlon in aantal dat van alle sportwinkels in Nederland overtreft, moet de winkel het toch afleggen tegen de speciaalzaak. Wie immers meer dan gemiddeld waarde hecht aan de kwaliteit van zijn renschoenen, skates of rugzak is beter uit bij de speciaalzaak. Een kleine proef op de som bij de inline-skates leert dat Decathlon een redelijk aanbod heeft maar dat voor de echt bijzondere (en vaak ook duurdere) skates de speciaalzaak toch mijn persoonlijke voorkeur geniet.

Decathlon is een leuke speeltuin waar het lekker klieren is met allerlei sportmateriaal. De fijnproever zal zijn heil elders zoeken, maar wie een paar gympen nodig heeft of drie kinderen heeft die allemaal een verschillende sport beoefenen, kan uitstekend terecht in dit Olympisch dorp.

Decathlon, Arena Boulevard 101, Amsterdam. Open ma t/m vr 9u30-19u30. Do koopavond tot 21u. Za 9-18u. Tel 020-5659120.

    • Tijn Kramer