Spanje

Oudjaar

Oudejaarsavond vier je in Spanje aan tafel met familie of vrienden, of in een restaurant met een multi-gangenmenu en veel cava (Spaanse champagne). Het is aan te bevelen van tevoren te reserveren. Cava stroomt ook rijkelijk op straat. In Madrid trekt vóór twaalf uur een grote menigte, beladen met flessen en druiven, naar het plein Puerta del Sol om het nieuwe jaar in te luiden. De traditie in Spanje wil dat bij elke klokslag een druif in de mond gestoken wordt. Dat wordt vaak een kliederboel, maar wie het lukt ze op tijd te verorberen, wacht een jaar vol voorspoed. Pitloze druiven geven het beste resultaat.

Kerststal

Belén (kerststal) met Jezus in de kribbe, blijft staan tot Driekoningen (6 januari), de dag waarop de Drie Wijzen uit het Oosten bij het Christuskind arriveren. Voor Spaanse kinderen is die dag wat voor Nederlandse kinderen Sinterklaas is: een dag vol verrassingen en cadeautjes. In Madrid is een tentoonstelling te zien van meer dan tweehonderd kerststallen. Ze geven in chronologische volgorde de ontwikkeling weer van de stal, van Italië in de 13de tot en met de 20ste eeuw. Er zijn ware kunstwerken bij, afkomstig uit paleizen en privé-collecties uit binnen- en buitenland. Fundación Telefónica, Calle Fuencarral 3, Madrid. T/m 7 jan. Di t/m vr 10-14u en 17-21u, za en zo 11-14u.

Inl 00-34915226645.

Catamarans

De hele oude haven (Port Vell) van Barcelona staat tot eind december in het teken van een catamaran-race. Zeven geavanceerde, zeewaardige exemplaren doen Barcelona aan als onderdeel van een race rond de wereld. Het havengebied speelt erop in met tentoonstellingen, concerten en activiteiten voor kinderen, waaronder een piratenschip van Walt Disney. De schepen vertrekken voor hun grote reis op het moment waarop in de Stille Oceaan het jaar 2001 begint. Marina Port Vell. T/m 31 dec.

Dagelijks 10-20u. Inl 00-34933689730.

En verder

Picasso in Spaanse collecties t/m 14 jan in Museo Esteban Vicente, Plazuela Bellas Artes, Segovia 00-34921462277; 15 eeuwen kunst en kunstnijverheid van Aziatische nomadenstammen t/m 30 dec in Fundació la Caixa, Passeig de Sant Joan, Barcelona 108 00-34934768600; Verdi, Un ballo in maschera, opera t/m 3 jan, 27 jan en Verdi-marathon in Gran Teatro del Liceu, Barcelona 00-34934859900.