Selectie Galerie

Wouter Hooijmans

Hij maakt sinds 1992 foto's van mooie, stille plekken in de natuur. Fotograaf Wouter Hooijmans (1951) zoekt zijn locaties tijdens lange wandelingen en keert vervolgens `s nachts terug om zijn camera op te stellen. Tijdens de belichtingstijden van soms wel zes uur vangt het negatief het licht van maan en sterren. Zo onstaan haarscherpe, sprookjesachtige foto's van duistere bossen. T/m 13 jan in Galerie Maria Chailloux, Prinseneiland 439, Amsterdam. Do t/m za 13-18u.

Saskia Olde Wolbers

De video's van Saskia Olde Wolbers verbeelden fantastische verhalen over ontwrichte persoonlijkheden. De inspiratie hiervoor haalt Olde Wolbers uit kranten, tv-documentaires, opgevangen gesprekken en geruchten. Vaak houden de verhalen het midden tussen droom en werkelijkheid. Ze spelen zich af in futuristische decors. Een commentaarstem vertelt de verhalen, maar de personages zelf komen nooit in beeld. T/m 28 jan in Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u.

(W)interface

De expositie (W)interface, een gezamenlijk initiatief van de Haarlemse galeries Tanya Rumpff en Rob de Vries, bestaat uit portretten in de breedste zin van het woord. Te zien zijn schilderijen, beelden, fotowerken, tekeningen en keramiek die allemaal de menselijke figuur als uitgangspunt hebben. Tanya Rumpff presenteert de vaste kunstenaars van haar galerie, onder wie Karin Arink, Bjarne Melgaard en Koen Vermeule. Rob de Vries toont werken van onder meer Armando, Paul van der Eerden, Arno Kramer en Mariette Linders. T/m 28 jan (t/m 10 jan alleen op afspraak), Spaarnwouderstraat 47 en 74, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

Flatland

In Galerie Flatland in Utrecht zijn portretten samengebracht van diverse populaire Nederlandse fotografen, onder wie Erwin Olaf, Désirée Dolron, Mischa Klein en Ari Versluis/Ellie Uyttenbroek. Dolron toont een serie portretten van modellen die onder water gefotografeerd zijn. Versluis en Uyttenbroek richten zich in hun serie Exactitudes op de kledingcodes van subculturen als skaters, punkers en supporters. Olaf liet zich inspireren door de modefotografie en levert daarop een ironisch commentaar. T/m 20 jan, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m za 12-17u.

En verder

Schilderijen van Hans Landsaat t/m 16 jan in Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, Amsterdam; sculpturen van Sigurdur Gudmundsson t/m 13 jan in Galerie Van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam; schilderijen van Marjolijn van den Assem t/m 7 jan in Galerie Jan van Hoof, Vughterweg 58-60, Den Bosch; sculpturen van Ruud Kuijer t/m 7 jan bij Stichting de Boer Waalkens, Hoofdweg 39, Finsterwolde; installaties van Herman van Ingelgem t/m 14 jan in Hedah, Brusselsestraat 114, Maastricht.