Rotterdamse schilder Guus de Ruiter overleden

Naar nu pas bekend is geworden, is vrijdag j.l. de Rotterdamse schilder Guus de Ruiter, 75 jaar oud, overleden. De Ruiter maakte vooral schilderijen en aquarellen. Stillevens, portretten en landschappen, in zachte kleuren, in een harmonieuze sfeer, die soms doen denken aan de dromerige taferelen die August Macke en Paul Klee in 1914 op hun reis naar Tunis vastlegden. De Ruiter bracht begin jaren negentig muurschilderingen aan in het Rotterdamse Café Loos en Hotel New York. Vooral Hotel New York moet een uitgelezen locatie voor hem zijn geweest, want De Ruiter reisde graag. Vooral naar het zuiden, waar hij op meestal kleinere formaten, met summiere lijnen een grote ruimtelijkheid wist te suggereren. De Ruiter, opgeleid aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en later lid van de Rotterdamse Venstergroep, maakte in de jaren vijftig ook plastieken, mozaïeken en toneeldecors, maar beperkte zich uiteindelijk tot de schilderkunst. Hoewel er regelmatig tentoonstellingen van zijn werk werden gehouden, trad de bescheiden De Ruiter zelf niet graag op de voorgrond.