Oliereserve Duitse Waddenzee valt mee

De schatting van de winbare oliereserve in het Duitse deel van de Waddenzee is verhoogd van 30 miljoen ton tot ten minste 35 miljoen ton, ruim het drievoudige van de dagelijkse wereldproductie. De totale hoeveelheid olie in het veld Mittelplate bedraagt ongeveer 100 miljoen ton. Dat heeft het consortium RWE-DEA/Wintershall gisteren meegedeeld. Energiewinning in de Waddenzee is in Duitsland net zo omstreden als in Nederland wegens de risico's voor het milieu. Toch wordt in het Duitse deel al dertien jaar olie geproduceerd, tot nu toe zonder incidenten. Het veld Mittelplate leverde in die tijd 5,7 miljoen ton. Sinds het begin van de afgelopen zomer is er behalve een platform in zee ook een productie-installatie die vanaf de kust olie uit Mittelplate pompt. Daardoor is de productie toegenomen tot 1,8 miljoen ton per jaar. RWE-DEA/Wintershall heeft tot nu toe ruim 700 miljoen mark (790 miljoen gulden) geïnvesteerd. De productieconcessie loopt tot 2011. Het consortium denkt recht te hebben op verlenging.