Na zestien dagen bevrijd uit de sneeuw

Zestien dagen heeft een man in een bos in Oregon vastgezeten in de sneeuw. Al die tijd heeft hij zich, zittend in zijn auto, in leven weten te houden met een beetje sinaasappelsap, een paar snoepjes en sneeuw. De zaterdag voor Kerstmis werd hij gered.

Thomas Truett, 29-jarige legerofficier, was op 3 december van de luchtmachtbasis waar hij werkte gedeserteerd. Hij had volgens zijn superieuren persoonlijke problemen. Op een tocht naar de Amerikaanse westkust belandde hij op 7 december op een landweggetje in een bos, waar zijn auto het begaf. De eerste dagen leefde hij in het bos en stookte hij vuurtjes met behulp van zijn aansteker tot het gas op was.

Na een dag of vier werd Truett overvallen door een sneeuwstorm, waardoor alles onder een anderhalve meter dikke sneeuwlaag bedekt werd. Truett zat vast in zijn auto. Op 22 december hoorde hij skimotoren langskomen en probeerde hij hun aandacht te trekken door bagage uit zijn auto te gooien. Maar zonder succes. Een dag later werd hij alsnog gevonden. ,,Een tweevoudig wonder'', volgens de plaatselijke sheriff. Zowel dat hij het zo lang heeft volgehouden, als dat hij in zo'n afgelegen gebied op een ongebruikelijke route is gevonden. ,,Als ze hem niet hadden gevonden, zou de auto waarschijnlijk pas zijn ontdekt in het voorjaar, als de sneeuw is gesmolten, en dan zouden ze hebben gezegd, hé, er ligt een lichaam in de auto.''