`Miloševic in januari in arrest'

Ex-president Slobodan Miloševic en zijn vrouw Mira Markovic worden mogelijk in januari gearresteerd, niet om te worden uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, maar om in Joegoslavië zelf te worden berecht als hoofdverantwoordelijken voor de ,,catastrofe'' die het land doormaakt.

Dat zei gisteren Nebojša Covic, vice-premier van Servië, tegen het blad Glas Javnosti. ,,Als het aan mij zou liggen, zouden ze [Miloševic en zijn vrouw] allang in de gevangenis zitten. Het zou wat mij betreft ook mooi zijn ze voor het eind van het jaar op te pakken, maar objectief gezien zal het pas in januari mogelijk zijn'', aldus Covic. Hij gaf geen reden voor het uitstel, maar het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de nieuwe Servische regering pas midden januari kan aantreden. Zaterdag hebben de Serviërs een parlement gekozen, waarin de partij van Miloševic is gemarginaliseerd en die van zijn tot zijn aftreden uiterst invloedrijke vrouw niet meer terugkeert.

Covic sloot uitlevering aan het VN-tribunaal uit. ,,Den Haag? Vergeet het maar! Het is hier dat ze verantwoording moeten afleggen voor wat ze hebben gedaan. Dat is een plezier dat we niemand anders gunnen'', aldus Covic. ,,Ze zijn de belangrijkste verantwoordelijken voor de nationale catastrofe die het land doormaakt.''

Een deel van die catastrofe voelen de Serviërs aan den lijve in de vorm van de ernstigste energiecrisis sinds mensenheugenis: tot tien uur per etmaal zitten ze zonder stroom. Verkeerslichten werken niet, ingevroren voedsel ontdooit, en mensen zitten in de kou. In de winkels staan lange rijen, terwijl personeel bij kaarslicht met de hand afrekent. In Belgrado en Niš werden gisteren uit protest wegblokkades opgeworpen en politiemannen draaien overuren om het verkeer op gang te houden. De regering noemde de situatie ,,alarmerend'', ,,kritiek'' en ,,catastrofaal''. De crisis wordt veroorzaakt door de winterkou en door de droogte van afgelopen zomer (waardoor de waterkrachtcentrales niet werken). Het energiesysteem is verouderd. Daar komt bij dat de NAVO-luchtacties vorig jaar veel schade hebben aangericht die nooit is hersteld.

DOSSIER: www.nrc.nl