MEDIAMOMENTEN 2000

Stoelendans tussen de ochtend-dj's. De verwarring onder de trouwe, tussen zes en negen uur 's ochtends toch al slaperige, luisteraars van de nationale popzenders was afgelopen voorjaar groot.

Allereerst kondigde Edwin Evers, die op de publieke zender Radio 3 met zijn programma Evers staat op 's ochtends ruim 20 procent van de luisteraars trok, zijn overstap aan naar Radio 538. Evers, vooral bekend door zijn imitaties van onder meer de voetballers Frank en Ronald de Boer en Prins Bernhard, zou voor een salaris van meer dan een miljoen gulden door de commerciële zender zijn weggekocht om daar in de ochtenduren een programma te maken.

Met veel tamtam werden diskjockey Rob Stenders en zijn sidekicks Fred Siebelink en `Big Brother' Bart als Evers' opvolgers op de publieke popzender aangekondigd. Maar al in de eerste weken was duidelijk dat Stenders alles behalve een ochtendmens was. De energie die het duo Rob en Fred bij hun middagprogramma op Radio 3 kenmerkte, liet hun om zes uur 's ochtends in de steek. Voor de luisteraars die daar aan gewend raakten, bleek de stoelendans echter nog niet over: halverwege september kondigde Stenders aan zijn programma per 1 januari stop te zetten, wegens gezondheidsredenen en omdat hij ,,als nachtmens grote problemen had met het ochtendritme''.

Inmiddels is zijn vertrek teruggedraaid, dankzij een jubileumuitzending van de VARA. Entertainer Paul de Leeuw presenteerde wegens het 75-jarig bestaan van de omroep nogmaals zijn eind jaren tachtig populaire ochtendprogramma De Leeuw wordt wakker, en dat beviel zo goed, dat De Leeuw vanaf 15 januari de maandagochtend van Rob Stenders overneemt.

Het geschuifel heeft geen van de popzenders veel goed gedaan. Radio 3 verloor na het vertrek van Evers een kwart van zijn luisteraars tussen zes en negen uur 's ochtends en zag, volgens luistercijfers van Intomarkt zijn totale marktaandeel zaken tot onder de tien procent. Het marktaandeel van Radio 538 liep terug van 9,1 naar 7,5 procent.

    • Titia Ketelaar