Lemieux schittert

Na een vrijwillige absentie van 44 maanden heeft sterspeler Mario Lemieux een succesvolle rentree gemaakt in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL. De 35-jarige Canadees leidde zijn ploeg Pittsburgh Penguins afgelopen nacht voor ruim 17.000 toeschouwers in de Mellon Arena naar een 5-0 zege in het duel met Toronto Maple Leafs.

Lemieux bracht het publiek in extase door binnen een halve minuut een loepzuivere voorzet te geven naar een medespeler die de score kon openen. Lemieux maakte zelf het derde doelpunt en bereidde ook de vierde treffer voor.

De vedette van de NHL beëindigde in april 1997 zijn glansrijke loopbaan, waarin hij ondermeer twee keer de Stanley Cup won. Lemieux speelde 745 wedstrijden in de sterkste ijshockeycompetitie ter wereld. Hij scoorde 613 keer. Hij werd ook opgenomen in de Hall of Fame en geniet als ijshockeyer een bijna even grote reputatie als zijn land- en generatiegenoot Wayne Gretzky.

Eind november begon Lemieux, die in 1993 kanker in de lymfeklieren overwon, achter gesloten deuren met de training voor zijn rentree. De routinier werd in september 1999 eigenaar van Pittsburgh Penguins. Daarmee was hij de eerste oud-speler die een club kocht in de NHL.