KPN vraagt partners om geldinjectie

KPN onderhandelt met zijn Japanse en Amerikaanse partners over een kapitaalinjectie van ruim 3 miljard euro in KPN Mobile. In ruil daarvoor neemt KPN de miljardenschuld van de dochter over.

Dat staat in het jongste analistenrapport van ABN Amro, een van de huisbanken van KPN. Het telecombedrijf zelf wil geen commentaar geven. KPN Mobile heeft op dit moment een schuld van 20,2 miljard euro (44 miljard gulden), mede door hoge investeringen in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS). Het bedrijf wordt daarom scherp in de gaten gehouden door kredietbeoordelaars.

De recente emissie van aandelen heeft het sentiment over KPN op de beurs niet kunnen keren. De koers van het bedrijf raakte gisteren op een dieptepunt van 11,30 euro, een val van 9 procent, om aan het einde van de dag te sluiten op 12,05 euro. Wat de schommeling heeft veroorzaakt is velen een raadsel. Banken zouden bezorgd zijn over de financiële positie van KPN. Een andere verklaring is dat institutionele beleggers hun portefeuille opschonen. ,,Het staat niet netjes als een van de grootste verliezers van dit jaar er prominent in staat'', aldus een analist.

KPN wil de schuld van KPN Mobile deels of geheel omzetten in eigen vermogen, aldus de analisten van ABN Amro. Volgens die constructie wordt de schuld van de mobiele dochter overgeheveld naar het moederbedrijf. KPN ontvangt de tegenwaarde van de schuld in nieuwe aandelen KPN Mobile. Het belang van KPN in zijn dochter (85 procent) wordt bij zo'n ruil groter.

Docomo uit Japan heeft een belang van 15 procent in KPN Mobile en heeft in het geval van verwatering altijd het recht zijn belang te vergroten tot dat percentage – tegen contante betaling. KPN onderzoekt of Docomo bereid is om dat ook te doen als de schuldoverheveling wordt doorgezet.

KPN peilt ook de bereidheid van zijn Amerikaanse partner BellSouth om op deze manier geld te steken in KPN Mobile. BellSouth heeft recht op een belang van ongeveer 29 procent in KPN Mobile. Het heeft op dit moment nog geen belang in het bedrijf.

De voorgestelde constructie verlost KPN Mobile van zijn schuld waardoor de kans op succes bij een beursgang – op z'n vroegst in de zomer van 2001 – groter wordt. Ook de schuldpositie van KPN verbetert door de injectie. Volgens het rapport wil Docomo wel meewerken aan de kapitaalinjectie. De Japanners beschouwen KPN Mobile als speerpunt van hun Europese expansieplannen. BellSouth zou minder enthousiast zijn.