Koud weer in VS en OPEC drijven de olieprijs op

Koud weer in de Verenigde Staten en een verhevigde discussie tussen OPEC-lidstaten over productieverlaging hebben de olieprijs gisteren een steuntje in de rug gegeven. Op de termijnmarkt in Londen sloot de prijs voor de toonaangevende Noordzee-olie Brent Blend gistermiddag 42 dollarcent per vat (159 liter) hoger dan de slotnotering van vrijdag vóór het kerstweekeinde en kwam op 24.08 dollar.

De openingsnotering was gisteren nog hoger: 24.30 dollar per vat, maar na een bekendmaking dat Irak weer volop olie lijkt te gaan exporteren na een onderbreking van enkele weken, werd de prijsstijging weer wat getemperd. Vanochtend opende de markt weer met een notering van 23,85 dollar, maar analisten verwachtten opnieuw een herstel.

De olieprijzen herstelden zich de afgelopen dagen enigszins na een daling met 10 dollar per vat die volgde op de pieknotering in oktober van bijna 35 dollar. De weersvoorspellingen in de Verenigde Staten zeggen dat de koudegolf in het noordoosten nog zeker tien dagen zal aanhouden. Het vriest flink in dit gebied, 's werelds grootste markt voor huisbrandolie. De gemiddelde temperaturen liggen momenteel 4 tot 9 graden Celcius onder het gemiddelde voor het seizoen.

De daling van de olieprijs met bijna een derde sinds de pieknotering in oktober heeft leden van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) doen pleiten voor een vermindering van de productie. Eerder dit jaar heeft OPEC, dat met tweederde van 's werelds oliereserves nu een marktaandeel van zo'n 40 procent heeft, de productie vier maal verhoogd met in totaal 3,7 miljoen vaten.

De reden daarvoor was dat de prijs zo hoog opliep dat het oliekartel er zelf schade van ging lijden. Nu willen de meeste lidstaten een verdere prijsdaling voorkomen. Daarom zal er op de volgende vergadering van OPEC-ministers, op 17 januari in Wenen, waarschijnlijk tot een verlaging van het productieplafond worden besloten. Indonesië maakte gisteren bekend een productievermindering met 1,5 miljoen vaten per dag te gaan voorstellen.

President Hugo Chàvez van Venezuela, het land dat momenteel het voorzitterschap van OPEC vervult, deed zondag al een beroep op de organisatie om ,,de strijd in te gaan''. ,,Als we de productie moeten verminderen, laten we dat dan doen'', zei Chàvez voor de radio. De Libische leider Gaddafi was nog radicaler: OPEC zou de productie twee jaar lang moeten stopzetten. Chàvez verweet een aantal olie-importerende landen ,,een geheim en oneerlijk spel'' te spelen. Daar moet een einde aan komen, vindt hij, ,,anders hebben we het leiderschap en de oliereserves om de prijs tot veel hogere niveau's te tillen''.