KINDERAGENDA

Choco Photo

Met chocoladestroop, kromme spijkers en draadjes wol, maakt Vik Muniz kunstwerken, foto`s of televisiebeelden `na'. In huis Marseille, stichting voor fotografie in Amsterdam, is zijn expositie nu te zien en daar worden woensdag 3 januari van 10-12u (voor kinderen van 7 t/m 9 jaar) en van 14-16u (10 t/m 12 jaar) workshops gegeven. Eerst worden kinderen met een kijkwijzer rondgeleid door de expositie en nadat alle `foto's' bekeken zijn, kunnen ze in de mediakeuken aan de slag onder leiding van een educatief medewerkster en een professionele fotografe. Daar mogen ze met stroop, ijzerdraad en spijkers aan de hand van voorbeelden een tekening maken, die gefotografeerd wordt en daarna een mooi plaatje in het museum krijgt.

*Workshop Choco Photo op 3 jan van 10-12u voor kinderen van 7 t/m 9 jaar en van 14-16u (10 t/m 12 jaar) in huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. Kaarten à ƒ10 reserveren 020-5318989.

Sterren in Beeld

Ben je een fan van Britney Spears, Leonardo di Caprio of Pieter van den Hoogenband? En lijkt het je leuk om van je idool een bijzonder portret te schilderen? Op donderdag 4 januari wordt er in het Fries Museum een workshop Sterren in Beeld gegeven voor kinderen van 8 tot 12 jaar. In het museum hangen nu veel portretten die de Nederlandse kunstenaar Emo Verkerk van veel beroemde mensen uit de geschiedenis maakte. En op elk schilderij is wel te zien wat hij van de mensen vond, want hij heeft kleuren en vormen gekozen die hij speciaal bij die mensen vond passen. Onder leiding van een educatief medewerker wordt eerst de expositie van de kunstenaar bekeken en daarna ga je zelf je favoriete ster schilderen; daarvoor liggen bij het creativiteitscentrum Parnas verf en andere materialen klaar. Vergeet niet een foto of plaatje van je ster mee te nemen.

*Workshop Sterren in Beeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar op 4 jan van 13-16u in het Fries Museum, Turfmarkt 11 (later in Parnas, Raadhuisplein 25), Leeuwarden. Kaarten à ƒ25 (incl toegang, rondleiding, limonade en schildersmateriaal) res 058-2555510.

Nieuwslezers gezocht

Zou je wel eens een radiobericht willen presenteren; duik dan de radiostudio in en lees het laatste nieuws voor. Als je jezelf nog eens wilt terughoren dan kan je het bericht op laten nemen op een cassettebandje om mee naar huis te nemen. In het NAA (Nederlands Audiovisueel Archief) Omroepmuseum is t/m 31 december een kinderevenementenprogramma. Behalve radioberichten presenteren, kunnen kinderen luisteren en meezingen met kinderliedjes van toen en nu, placemats maken, zich laten fotograferen in een woonkamer van 1900, verkleed in de stijl van die jaren. Voor de kleintjes is er een speurtocht door het hele museum: Hondje Nipper wijst de weg en wie wil kan geschminkt worden als favoriete tv-ster zoals Pikachu, kabouter Plop of Loeki de Leeuw. In het weekend vertelt Otto Wasman over Meneer Wasman en de Geest van Maju over een populaire operettester in 1890 en als je genoeg gezongen, gespeurd of gekleurd hebt dan worden er bekende kinderprogramma's uit de periode 1954-1986 vertoond als Bassie en Adriaan, Sesamstraat en voor de (groot)ouders Swiebertje, Floris en de Fabeltjeskrant.

*Kinderevenementenprogramma t/m 31 dec dag van 12-17u in het NAA Omroepmuserum, Oude Amersfoortseweg 121-131, Hilversum. Toegang ƒ4,75 t/m 12 jaar, daarboven ƒ8,50. Inl 035-6885858.

Rode bietensap

Verf om te schilderen koop je nu gewoon in de winkel, maar hoe ging dat vroeger voordat er verf te koop was? In het Utrechts Universiteitsmuseum wordt verf gemaakt zoals mensen dat vroeger deden, van stenen en houtskool, rode bietensap en klei in workshops op vrijdag 5 en zondag 7 januari. Ook kan je vrijdag 29 december een gispafdruk van een echt fossiel maken en experimenteren met gipsstempels; dinsdag 2 en woensdag 3 januari edelstenen slijpen (er zijn stenen in het museum om te slijpen je kan ook je eigen edelstenen meenemen om te laten onderzoeken) en donderdag 4 januari braakballen uitpluizen en kijken wat er zo dagelijks op het menu van de uil heeft gestaan.

*Workshops in het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht elke middag van 13-14u, 14-15u en 15-16u. Verf maken op 5 en 7 jan, gisafdrukken van fossielen op 29 dec, edelstenen slijpen op 2 en 3 jan en uilenbraakballen pluizen op 4 jan. Toegang ƒ7,50, MJK gratis; de activiteiten zijn gratis, begeleiding verplicht voor kinderen onder de 9 jaar. Inl 030-2538008 of www.museum.uu.nl

Shakespeare

De tweeling Kirie en Nikie uit Illyrië spoelen per ongeluk aan in Hooiland, een vreemd land met nog vreemdere inwoners die altijd op zoek zijn naar wat anders. Wil je weten wat voor avonturen ze beleven en hoe ze weer thuis komen? Voor kinderen vanaf 8 jaar zijn er op dinsdag 2, donderdag 4 en vrijdag 5 januari in de grote zaal van het Museon voorstellingen om 15u door Theater Stuiter. Op dezelfde dagen is er om 14u de komedie De Mier (naar de komedie van William Shakespeare Twelfth Night) voor kinderen vanaf 4 jaar.

*Voorstellingen van De Mier voor kinderen vanaf 4 jaar om 14u en Vreemde Streken om 15u voor kinderen vanaf 8 jaar op 2, 4 en 5 jan in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Met een entreekaartje tot het Museon (van 5 t/m 11 jaar ƒ6 en daarboven ƒ12,50) zijn de voorstellingen gratis.

Inl 020-6428896, res niet mogelijk.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987,

3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker