Kans klein op premie Endemol

De kans is klein dat Telefónica, de nieuwe eigenaar van Endemol, de welkomstpremie van 100 miljoen euro daadwerkelijk aan het personeel van het amusementsbedrijf gaat uitkeren. De – nooit bekendgemaakte – voorwaarden die de Spanjaarden stellen blijken zo hoog te zijn, dat het sterk de vraag is of een volledige uitkering beschikbaar komt.

De werknemers van het entertainmentbedrijf zouden een bonus van omgerekend ongeveer een ton per persoon krijgen als zij de doelstellingen voor het komend jaar zouden halen, zo bleek uit het biedingsbericht in juli. John de Mol zou het geld – in de wandelgangen de ton van John – in hoogsteigen persoon verdelen. De uitbetaling van de bonus is echter afhankelijk van de bedrijfswinst en die moet volgens een woordvoerder van Endemol ,,fors hoger'' zijn dan het afgelopen boekjaar. ,,Die doelstelling wordt erg moeilijk haalbaar.'' Wanneer het inderdaad niet lukt een forse winstgroei te realiseren, dan gaat ook de uitkering omlaag tot 45 of 25 procent van 100 miljoen. Als het echt tegenzit komt er helemaal niets.

Het lopende boekjaar van Endemol wordt eind juli 2001 afgesloten. Het zal niet makkelijk worden om de winst te laten stijgen. Het afgelopen jaar had Endemol de kaskraker Big Brother. Wel wordt de verkoop van dit concept aan andere landen verkocht, hetgeen vanzelfsprekend de nodige inkomsten oplevert.