JAAROVERZICHT

Oktober

25 De euro bereikt zijn absolute dieptepunt: 0,8270 dollarcent, een dollar kost nu 2,66 gulden. Een uitspraak van president Wim Duisenberg dat de Europese Centrale Bank niet van plan is te interveniëren, geeft de munt nog een extra duw omlaag.

28 Delftse natuurkundigen kunnen in minuscule aluminium ringetjes stroompjes tegelijkertijd linksom én rechtsom laten lopen, een belangrijke stap op weg naar quantumcomputers.

29 Arnon Grunberg wint de AKO Literatuur Prijs voor Fantoompijn; drie weken eerder is aan zijn vermoedelijke alter ego Marek van der Jagt de Anton Wachterprijs toegekend voor de `debuutroman' De geschiedenis van mijn kaalheid.

30 Ondraaglijk en uitzichtloos lijden als gevolg van ouderdom kan een grond zijn voor hulp bij zelfdoding, oordeelt de Haarlemse rechtbank.

31 Twee Russische austronauten en een Amerikaan reizen per Sojoez-raket naar het internationale ruimtestation ISS dat daarmee zijn eerste bemanning krijgt.

November

2 De Rus Vladimir Kramnik onttroont Gari Kasparov als wereldkampioen schaken.

7 De Amerikaanse presidentsverkiezingen ontaarden in een juridische strijd nadat Florida `too close to call' wordt verklaard. Aanvankelijk was George W. Bush door tv-stations tot winnaar uitgeroepen en door regeringen in de hele wereld gefeliciteerd.

11 In Oostenrijk komen 155 wintersporters om bij een brand in een ondergrondse trein.

13 In de Filippijnen begint een afzettingsprocedure tegen president Joseph Estrada, die wordt beschuldigd van corruptie.

20 Een aantal bekende supermarktketens, waaronder Edah en Super de Boer, verdwijnt uit het straatbeeld. Alle winkels komen onder de formule `Konmar'.

22 De Peruaanse president Alberto Fujimori wordt afgezet, nadat hij zelf vanuit Japan al heeft aangegeven te willen aftreden.

25 De VN-klimaatconferentie in Den Haag, onder leiding van minister Pronk, mislukt op het laatste moment. De landen bereiken geen akkoord over de uitstoot van broeikasgassen.

28 De Marokkaans-Nederlandse opera Aïsja van het Onafhankelijk Toneel wordt afgelast na dreigementen van onbekende moslims. De Arabischtalige opera zou godslasterlijk zijn omdat de jongste vrouw van profeet Mohammed wordt uitgebeeld.

30 De zee die denkt van Gert de Graaff wint op het International Documentary Filmfestival Amsterdam de Joris Ivensprijs.

December

2 De documentaire Ajax: daar hoorden zij engelen zingen wordt na dreigtelefoontjes van supporters van Feyenoord en FC Utrecht niet meer vertoond in Rotterdam en Utrecht.

4 Paleontologen vinden in Kenia mensachtige fossielen van zes miljoen jaar oud, 1,5 miljoen jaar ouder dan de oudste tot nu toe bekende fossielen.

7 Gerrit Krol krijgt de P.C. Hooftprijs voor verhalend proza.

8 In het Stedelijk Museum in Amsterdam opent De Voorstelling; gastconservator koningin Beatrix stelt een overzicht van naoorlogse Nederlandse kunst samen.

10 Na ruim drie dagen vergaderen in Nice besluiten de leiders van de Europese Unie tot enkele bestuurlijke hervormingen die de toetreding van Oost-Europese landen mogelijk moet maken.

10 De Israëlische premier Barak kondigt vervroegde verkiezingen voor het premierschap aan.

13 Al Gore geeft zijn verlies toe, nadat hij in een reeks juridische procedures tevergeefs heeft geprobeerd omstreden stembiljetten in Florida te laten hertellen. Republikein George W. Bush zal op 20 januari 2001 worden beëdigd als president van de VS.

15 De kerncentrale in Tsjernobyl gaat definitief dicht.

15 Kabinet benoemt staatssecretaris Job Cohen (Justitie) tot burgemeester van Amsterdam. Hij volgt Schelto Patijn op.

16 In Den Bosch breken ernstige rellen uit nadat de politie een aanhanger van FC Den Bosch bij een burenruzie doodschiet.

18 VNU doet haar Nederlandse tijdschriften in de verkoop.