JAAROVERZICHT

Maart

17 Meer dan 530 leden van een sekte in Oeganda worden verbrand gevonden in een kerk. In de weken daarna loopt het dodental op tot boven de 900.

17 De Stichting CPNB maakt bekend dat het Boekenweek-geschenk 2001 geschreven zal worden door de Brits-Indiase auteur Salman Rushdie. Er volgt veel protest.

17 Thomas Rosenboom wint de Libris Literatuur Prijs voor zijn historische roman Publieke Werken.

17 Het aandeel World Online krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs. De aandelen, die voor 43 euro zijn verkocht, dalen al snel tot een vierde daarvan. Vervolgens zakken de technologiefondsen na maart door het ijs, er volgen rechtszaken tegen WOL-topvrouw Nina Brink en de begeleidende banken. Uiteindelijk wordt WOL overgenomen door het Italiaanse Tiscali.

20 De Amsterdamse beurs fuseert met die van Parijs en Brussel. Daardoor ontstaat Euronext, na de London Stock Exchange de grootste effectenbeurs van Europa. Het is het einde van bijna vier eeuwen onafhankelijke Amsterdamse beurs.

21 Coach Jan Wouters wordt door Ajax op non-actief gesteld.

27 Co Adriaanse tekent voor drie jaar als coach van Ajax.

27 American Beauty, het Amerikaanse regiedebuut van de Britse toneelregisseur Sam Mendes, wint vijf Oscars.

31 Oud-VVD-leider Wiegel maakt bekend dat hij de Eerste Kamer zal verlaten.

April

2 De Belg André Tsjmil wint de Ronde van Vlaanderen.

6 Twee fans van de Engelse voetbalclub Leeds United worden in Istanbul voor de wedstrijd tegen Galatasary doodgestoken.

7 D66-leider De Graaf bepleit een ,,drastische modernisering'' van de monarchie.

9 Leo Beenhakker stapt op als coach van Feyenoord. De Belg Johan Museeuw wint de wielerklassieker Parijs-Roubaix.

13 Uit vertrouwelijke stukken die minister Zalm (Financiën) naar zijn collega's heeft gestuurd, blijkt dat het kabinet nog dit jaar honderden miljoenen extra wil uittrekken voor volksgezondheid en onderwijs.

14 Koningin Beatrix opent de jubileumtentoonstelling De Glorie van de Gouden Eeuw in het Rijksmuseum in Amsterdam, dat tweehonderd jaar bestaat.

21 PSV-aanvaller Ruud van Nistelrooy wordt voor 65 miljoen gulden door Manchester United gekocht. Een week later schakelt hij zichzelf voor ruim een half jaar uit door bij de training zijn knie te verdraaien; de transfer gaat niet door.

22 Elian Gonzalez, het Cubaanse bootvluchtelingetje dat tegen de zin van zijn vader door familie in Miami wordt opgevangen, wordt door de politie ontzet en met zijn vader herenigd.

25 PTT Post moet binnen twee weken een pand in Breda volledig rookvrij maken, zo bepaalt de rechtbank in Rotterdam in een kort geding, aangespannen door een medewerkster van de PTT.

28 Het Amerikaanse bedrijf Advanced Cell Technology heeft zes koeien gekloond die genetisch jonger zijn dan het dier waaruit ze zijn gekloond. De vroegtijdige veroudering van de chromosomen zoals die nog bij kloonschaap Dolly werd geconstateerd, is ermee ondervangen.

Mei

3 In Zeist begint het proces tegen de twee Libische verdachten van de aanslag op de PanAm Boeing boven Lockerbie in 1988.

4 Het ILOVEYOU-virus, afkomstig uit Manila, legt wereldwijd computersystemen van bedrijven en overheidsinstellinge plat. Het infecteert computers die werken met het e-mailprogramma Outlook van Microsoft.

9 Uit het eerste jaarverslag van de vijf regionale toetsingscommissies blijkt dat artsen vorig jaar 2.216-maal euthanasie of hulp bij zelfdoding hebben gemeld.

13 Bij een vuurwerkexplosie in Enschede komen negentien mensen om, drie blijven vermist en zeker 400 huizen worden verwoest. Twee directeuren van vuurwerkbedrijf SE Fireworks worden gearresteerd; later worden ze onder strenge voorwaarden vrijgelaten.