JAAROVERZICHT

Januari

1 Het nieuwe millennium begint zonder noemenswaardige computerproblemen. Deskundigen twisten of dit ondanks of dankzij de kostbare voorbereidingen is.

6 De Argentijnse ex-voetballer Diego Maradona wordt in Uruguay betrapt op cocaïnegebruik. Twee dagen later wordt in een ziekenhuis gevreesd voor zijn leven. Hij herstelt en moet naar een afkickcentrum in Cuba.

14 Twintigduizend mensen lopen in een stille tocht door Vlaardingen, als protest tegen de gewelddadige dood van de

17-jarige Daniël van Cotthem op 9 januari.

16 Rintje Ritsma wordt Europees kampioen schaatsen bij de allrounders.

27 De commissie-Van Kemenade vindt dat de Nederlandse overheid bij de teruggave van geroofd joods geld is tekortgeschoten. Zij acht een tegemoet-koming van 250 miljoen gulden ,,redelijk en billijk''.

27 Gerrit Komrij wordt door de Nederlandse poëzielezers

gekozen tot de eerste Dichter des Vaderlands.

28 Premier Kok maakt de joodse gemeenschap excuses voor het onrecht dat joodse overlevenden na de oorlog door de Nederlandse regering en samenleving is aangedaan.

30 Schaatser Gianni Romme rijdt in Calgary een wereldrecord op de 5.000 meter: 6.18.72. Richard Groenendaal wordt in zijn woonplaats St. Michielsgestel wereldkampioen veldrijden. André Agassi wint de Open Australische tenniskampioenschappen.

Februari

4 Na drie maanden verzet neemt het Britse telecomconcern Vodafone voor 180 miljard euro het Duitse conglomeraat Mannesmann over. De overname is daarmee de grootste ooit.

4 In Oostenrijk treedt een coalitie van christen-democraten en de extreem-rechtse FPÖ aan. De landen van de Europese Unie bevriezen de contacten, Israël trekt zijn ambassadeur terug.

6 Gianni Romme wordt in Milwaukee wereldkampioen schaatsen bij de allrounders.

7 De Joegoslavische minister van Defensie Pavle Bulatovic wordt doodgeschoten in een restaurant, één van de vele moorden in Joegoslavië begin dit jaar.

10 In de deeltjesversneller van CERN in Genève is door botsingen met versnelde loodionen een quark-gluonplasma gemaakt zoals dat ook een fractie van een seconde na de oerknal moet hebben bestaan.

15 Voorzitter Karel Aalbers moet bij Vitesse opstappen onder druk van hoofdsponsor Nuon.

16 Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) bereikt een beginselakkoord met de stadsregio's Den Haag en Utrecht over de invoering van het rekeningrijden.

18 Bij parlementsverkiezingen in Iran behalen de hervormingsgezinden een grote overwinning.

20 De politie van Tilburg houdt bij een demonstratie 236 voetbalfans aan, bijna allen aanhangers van Feyenoord.

Maart

1 Groot-Brittannië ziet op medische gronden af van uitlevering van de voormalige Chileense dictator Pinochet aan Spanje. Terug in Chili wandelt hij glimlachend zijn aanhangers tegemoet.

8 De rechtbank in Amsterdam veroordeelt een hoofdagent tot 140 uur dienstverlening, omdat hij op 22 september 1997 de dakloze A. van Driel opzettelijk zwaar mishandelde.

10 De index van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq

bereikt een hoogtepunt van 5.048 punten. In de maanden daarop zakt de index tot bijna de helft terug.

13 Minister Peper (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) treedt af na een belastend rapport over zijn declaratiegedrag als burgemeester van Rotterdam. Peper wordt opgevolgd door minister De Vries (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), die zijn functie overdraagt aan staatssecretaris Vermeend (Financiën).

14 Tijdens het Boekenbal `verbrandt' cabaretier Freek de Jonge het boekenweekgeschenk van Harry Mulisch, Het theater, de brief en de waarheid, omdat de schrijver daarin de zelfontvoering van acteur Jules Croiset in 1987 zou goedpraten.