JAAROVERZICHT

Juli

7 De fusie tussen HBG en Boskalis mislukt. In maart begon de `baggeroorlog', waarin Boskalis het veel grotere HBG wil overnemen. Uiteindelijk blijken er toch te veel verschillen van mening.

8 Bij de lancering van het vierde deel in de Harry Potter-reeks, op het Londense station King's Cross, wordt de schrijfster J.K. Rowling belaagd door duizenden fans.

9 Venus Williams en Pete Sampras winnen op Wimbledon.

18 Vier Nederlanders opgepakt in Joegoslavië. Ze zouden volgens de Joegoslavische autoriteiten van plan zijn geweest president Miloševic te ontvoeren of te vermoorden. Op 9 oktober, twee dagen na het terugtreden van Miloševic, worden ze vrijgelaten.

19 Maartje Pieck (15) begraven. Ze was na Ankie Blommaert (16) en Nienke Kleiss (10) het derde meisje dat dit jaar werd vermoord `buiten de huiselijke sfeer'. Later was Yasmina Habchi (5) een slachtoffer.

23 De Amerikaan Lance Armstrong wint voor de tweede keer de Tour de France. De Nederlanders Erik Dekker en Leon van Bon gaan respectievelijk met drie en één ritzeges naar huis.

24 De Nederlandse veiling van UMTS-frequenties, die snel mobiel telefonieverkeer mogelijk maken, eindigt nadat Versatel zich terugtrekt. De opbrengst van 6 miljard gulden is een tegevaller voor de staat. Versatel beschuldigde medebieder Telfort later van intimidatie.

24 Real Madrid koopt voor een recordbedrag van 136 miljoen gulden de Portugees Luis Figo van Barcelona.

25 Bij Parijs stort direct na de start een Concorde neer. Alle 109 inzittenden komen om. De Franse en later ook de Britse regering houden alle overige Concordes aan de grond.

25 Vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen in Camp David mislukken na vijftien dagen intensief onderhandelen en ondanks intensieve bemoeienis van president Clinton.

28 Alleen in structurele noodsituaties kan de directie van een basisschool tijdelijk een vierdaagse lesweek invoeren, bepaalt de rechter in kort geding.

Augustus

3 De voormalige Indonesische president Soeharto wordt formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie.

7 Het grootste organisme ter wereld blijkt een schimmel in de Amerikaanse staat Oregon die zijn schimmeldraden in bodem en dood hout over een oppervlak van 880 hectare heeft verspreid.

12 De Russische atoomonderzeeër Koersk zinkt tijdens vlootoefeningen in de Barentzszee. De autoriteiten doen onduidelijk over het lot van de 118 bemanningsleden, maar houden buitenlandse hulp af. Later zou blij ken dat ten minste een deel van de bemanning na het zinken nog enige tijd in leven is gebleven.

17 Verborgen virussen in varkensgenen kunnen zich in muizen vermenigvuldigen als varkenscellen bij muizen worden getransplanteerd. Die vaststelling was voor het biotechbedrijf Geron aanleiding om te stoppen met het onderzoek naar xenotransplantatie van varkensdonoren naar mensen.

22 Uitgeverij PCM verliest een kort geding dat het concern had aangespannen tegen de internetsite Kranten.com wegens het gebruik van directe verwijzingen naar artikelen uit landelijke en regionale dagbladen.

September

1 Amerikaanse onderzoekers hebben een computerprogramma geschreven dat zelf betere robots ontwerpt op basis van het vorige ontwerp. De robotjes, die zich als wormen voortbewegen, moeten nog wel door mensen worden gebouwd.

1 Edo de Waart begint als chef-dirigent van de Nederlandse Opera in het Amsterdamse Muziektheater, Jaap van Zweden volgt Jevgeni Svetlanov op als chef-dirigent van het Residentie Orkest, en Micha Hamel (30) begint als chef-dirigent van het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest, dat met opheffing wordt bedreigd.

5 Marijke van Hees vertrekt na een intern conflict als voorzitter van de PvdA.