JAAROVERZICHT

Mei

19 In Fiji neemt de zakenman George Speight de premier in gijzeling uit onvrede over de dominante maatschappelijke positie van immigranten uit India.

21 Deens regisseur Lars von Trier wint de Gouden Palm in Cannes voor zijn melodrama en musical-hommage Dancer in the Dark. De IJslandse ster Björk wordt bekroond als beste actrice en betreedt ongemakkelijk het podium met Von Trier, voor wie ze een diepe haat heeft ontwikkeld.

21 Louis van Gaal stapt na drie jaar op als coach van Barcelona.

24 Israël beëindigt in een bliksemoperatie de 22 jaar durende bezetting van Zuid-Libanon.

24 Real Madrid wint in de finale van de Champions League met 3-0 van Valencia.

26 Minister Jorritsma (Economische Zaken) en Damen Shipyards bereiken een akkoord over de overname door Damen van de noodlijdende staatswerf De Schelde. De staat legt 100 miljoen gulden toe op de overname.

31 Het Britse conglomeraat

Invensys meldt zich om het bijna failliete softwarebedrijf Baan over te nemen. De feitelijke overname zal nog maanden duren.

Juni

7 Unilever koopt voor 56 miljard gulden het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Bestfoods, producent van onder meer Conimex en Knorr. Het is veruit de grootste overname ooit van een Nederlands bedrijf.

7 De Amerikaanse rechter Penfield Jackson bepaalt dat softwarebedrijf Microsoft moet worden opgesplitst wegens misbruik van zijn machtspositie. Microsoft gaat in beroep. De uiteindelijke uitkomst wordt pas over meer dan een jaar verwacht.

12 Het Nederlands voetbalelftal begint het Europees kampioenschap met een fortuinlijke 1-0 overwinning op Tsjechië.

15 De leiders van Noord- en Zuid-Korea houden een baanbrekende topconferentie in de hoop de wederzijdse betrekkingen te verbeteren.

16 Het Nederlands elftal wint zijn tweede EK-wedstrijd met 3-0 van Denemarken.

19 De Britse douane vindt in een Nederlandse vrachtwagen in

Dover de lijken van 58 illegale Chinezen. Chauffeur Perry W. wordt gearresteeerd, zijn vader is medeverdachte. Later volgen meer arrestaties bij de smokkel, waarbij ook een Chinese bende is betrokken.

21 Het Nederlands elftal wint zijn derde EK-wedstrijd van Frankrijk met 3-2.

22 De Algemene Rekenkamer publiceert een rapport met vernietigende kritiek op de besluitvorming over de aanleg van de Betuwelijn. ,,Er is nooit een goede kosten-batenanalyse gemaakt.''

23 Foto's van het oppervlak van Mars laten tamelijk recent geërodeerde en afgebrokkelde ravijnhellingen en kraterwanden zien die eigenlijk alleen door water kunnen zijn veroorzaakt. Als er water op Mars was, neemt de kans toe dat er iets heeft geleefd.

25 Het Nederlands elftal wint zijn vierde EK-duel met 6-1 van Joegoslavië.

27 De genetische code van de mens is zo goed als gekraakt. Van de drie miljard letters (erfelijke code) van de mens is 97 procent vastgesteld.

28 Elian Gonzalez keert met zijn vader terug naar Cuba.

29 Het Nederlands elftal verliest in de halve finale van het EK na strafschoppen van Italië. Rijkaard stapt op als bondscoach.

30 Wat bij muizen al kon, kan nu ook bij koeien en schapen: het gericht uitschakelen van bepaalde genen. Varkens kunnen daardoor sneller genetisch worden gemanipuleerd om ze geschikt te maken als orgaandonor voor mensen.

30 Shell wordt in Zweden beboet wegens het maken van prijsafspraken. De hele zomer gonzen geruchten dat Shell dat ook in Nederland zou doen, maar de NMa en het openbaar ministerie vinden te weinig bewijs.

Juli

2 Frankrijk wordt Europees kampioen door Italië in de finale na verlenging met 2-1 te verslaan.

6 Bernhard jr. (30), zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, trouwt voor de wet met Annette Sekrève (28).