Internationaal

LONDEN

De laatste handelsweek van het jaar lijkt voor de meeste Europese aandelen nog wat positiefs in petto te hebben. De meeste beleggers hebben de boeken vorige week al gesloten, maar degenen die nog in de markt zijn, begeven zich voornamelijk aan de koopzijde.

De London Stock Exchange boekte een minieme stijging op 6.221 punten. Het mobiele-telefoniebedrijf Vodafone, een van de zwaargewichten in de Britse index, verloor 2 procent, maar banken en verzekeraars wisten die schade ongedaan te maken.

FRANKFURT

De Duitse technologieaandelen, gesteund door telefoniebedrijf Deutsche Telekom, zetten de beurs van Frankfurt vanmorgen op winst. Softwarefabrikant SAP klom ruim 3 procent en was daarmee de grootste stijger onder de Duitse hoofdfondsen. Deutsche Telekom boekte een lichte stijging nadat het de afgelopen twee weken voortdurend in moest leveren. Het aandeel heeft sinds het hoogtepunt in maart bijna tweederde van zijn beurswaarde verloren. De DAX profiteerde vanochtend van de opleving in de telecom- en technologiesector, en klom een half procent naar 6.358.

PARIJS

Vanmorgen ontstond in Parijs de hoop dat de index het jaar hoger zou afsluiten dan waarop het was begonnen, toen de graadmeter even boven de 5.900 punten terechtkwam. Rond het middaguur noteerde de index een fractie boven die grens, en dat betekende een winst van 0,7 procent.

De handel was vanmorgen bijzonder dun onder de Franse hoofdfondsen, en omdat morgen de termijncontracten op de index aflopen zijn de meeste koersen erg bewegelijk. Bedrijven uit de technologiesector zorgden voor het leeuwendeel van de winst van de CAC-40.

TOKYO

De aandelenmarkt van Japan liet zich vandaag niet inspireren door de winsten die de Amerikaanse beurzen gisteren behaalde. De Nikkei-index van de 225 grootste Japanse bedrijven verloor een kwart procent op 13.947 punten. Het mobiele-telefonieconcern NTT Docomo, het fonds met de grootste marktkapitalisatie droeg met een verlies van 5,7 procent stevig bij aan de daling van de index.

NEW YORK

Voor de vierde achtereenvolgende dag stegen gisteren de Amerikaanse blue chips, aandelen in grote, traditionele bedrijven. De Dow Jones-index steeg ruim een procent naar 10.803 punten.

Ook de technologieaandelen beleven een aardige laatste week. Gisteren klom de Nasdaq, de schermenbeurs waaraan voornamelijk bedrijven uit de technologiesector zijn genoteerd, met 2 procent tot 2.539 punten.