FEESTELIJKE HAPJES

Enkele kleine hapjes voor oudejaarsavond of nieuwjaarsdag. Lofbootjes. Snijd 2 cm van de onderkant van het lof. Haal de blaadjes los en leg ze op een schaal. Besmeer elk plakje kip of lamsham met pesto. Leg in elk bootje een opgerold plakje vlees. Strooi er geroosterde pitjes op.

Roque-raket-peersalade. Verkruimel de roquefort. Schil de peren en verwijder de klokhuizen. Snijd de peren in dunne schijven. Leg op dessertbordjes wat slablaadjes. Rangschik de peerschijfjes. Strooi er roquefortkruimels en stukjes noot op.

Guacamole. Doop in deze guacamole tortillachips, stukjes ongekookte bleekselderij of broccoliroosjes. Snipper de gepelde ui zeer fijn. Snijd de ontvelde tomaten in kleine stukjes. Hak de knoflook fijn. Snijd de lenteuitjes in dunne ringetjes. Snijd de avocado's in de lengte door. Verwijder de pitten. Schep het vruchtvlees in een kom. Meng tomaten, knoflook, ui en lenteui met het citroensap door het vruchtvlees van de avocado's.

Kalkoenfilet met garnalen, noedels en groenten. De filet kan van te voren worden gebakken en op het laatste moment opgewarmd. De groenten worden in een wok bereid. De noedels c.q. Chinese eiermie is in ca. 5 min. klaar. Braad het met zout bestrooide vlees in 20 min. op niet te hoog vuur gaar. Snipper de ui. Verhit enkele lepels zonnebloemolie in een wok. Bak hierin de ui met knoflook. Voeg de bouillon en sesamolie toe en roerbak de groenten beetgaar. Voeg op het laatste moment de garnalen toe. Breng intussen 1 liter water aan de kook. Leg de noedels in een diepe schaal en giet het kokende water erop. Maak de noedels met een vork los. Laat ze 4 min. staan. Stort noedels en water in een vergiet en laat de noedels uitlekken.

    • Anne Scheepmaker