Eerste relschoppers Den Bosch gestraft

De politierechter in Den Bosch heeft vanochtend een 32-jarige glazenwasser uit die stad veroordeeld tot acht weken gevangenisstraf, waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De man was op 16 december betrokken bij de ernstige rellen die uitbraken na het doodschieten door de politie van de 31-jarige voetbalsupporter Pierre Bouleij.

Twee andere relschoppers, Bosschenaren van 28 en 43 jaar, kregen een werkstraf van respectievelijk vijftig en zestig uur en een voorwaardelijke celstraf van drie weken met een proeftijd van twee jaar. Een 24-jarige man uit Sint-Michielsgestel kreeg twee maanden, waarvan één voorwaardelijk. Twee jeugdige vandalen (14 en 15 jaar) kregen een jeugddetentie van zestig dagen opgelegd, waarvan vijftig en 57 voorwaardelijk, en een taakstraf van zestig uur.

De glazenwasser maakte op 16 december deel uit van een groep van circa vijftig mensen, die in de Bossche binnenstad de politie met stenen en stukken hout bekogelden. De rechtbank achtte bewezen dat hij met een lange stok een spiegel van een dienstvoertuig van de ME had geslagen. De politierechter hield bij de straf rekening met het strafblad van de glazanwasser, die de laatste zestien jaar was veroordeeld wegens onder meer poging tot doodslag, diefstal en geweldplegingen.

De glazenwasser zei dat hij met de groep op weg was naar het gemeentehuis van Den Bosch, om te protesteren tegen de afgelasting van de voetbalwedstrijd FC Den Bosch-VVV, wegens de dood van Bouleij. ,,De wedstrijd had door moeten gaan, om Bouleij een laatste eer te bewijzen'', zei hij. ,,Ik reageerde zo verhit, omdat de politie 's ochtends mijn goede vriend Bouleij had doodgeschoten.'' Tegen de glazenwasser, die overigens een stadionverbod had, was vier maanden onvoorwaardelijk geëist.

De tweede veroordeelde Bosschenaar (28) had volgens de rechter ,,een ernstig feit'' begaan op de Graafseweg. Hij zou op 16 december ,,zwaaiend, dansend en zingend'' groepen mensen hebben aangezet de ME en haar voertuigen te bekogelen. Ook zou hij een agent hebben bedreigd. De eis tegen hem was twee maanden onvoorwaardelijk.