Controle van melding bij inbraak

De politie gaat per 1 januari minder snel af op inbraakmeldingen van huiseigenaren en bedrijven die via een particuliere alarmcentrale binnenkomen.

Binnen een kwartier moet iemand met een sleutel toegang bij de plaats van de melding kunnen geven, anders komt de politie niet meer opdagen. Als de politie wel poolshoogte neemt, maar er verder niemand komt opdagen, dan vertrekken de agenten weer als zij geen bijzonderheden hebben aangetroffen.

Met deze maatregel wil de Raad van Hoofdcommissarissen de hoge kosten die ontstaan door valse meldingen tegengaan. Door het nagaan van deze meldingen is de politie jaarlijks driehonderd manjaren kwijt. Gisteren hebben alle politiekorpsen de nieuwe richtlijnen ontvangen.

Volgens C. den Bakker van het Nederlands Politie Instituut (NPI) heeft de politie nu slechts bij zo'n vijf procent van de meldingen succes. ,,De overige meldingen zijn bijna altijd vals. Door het natrekken van hiervan komt de politie niet toe aan belangrijker zaken.''

Door doelmatiger te werken moet de vraag van de politie naar personeel van het Kabinet in de periode tot 2002 met tweeduizend man verminderen. Bovendien heeft minister De Vries (Binnenlandse Zaken) drieduizend man extra personeel toegezegd.