Conflict bij Tsjechische tv spitst zich toe

De crisis bij de Tsjechische televisie rond de nieuwe algemeen directeur spitst zich toe. Gisteravond moesten de Tsjechen het zonder televisie stellen, tenzij ze op de kabel bij andere netwerken terecht konden.

Het conflict brak een week geleden uit na de benoeming van de nieuwe directeur, Jirí Hodac. Volgens twintig redacteuren van de tv-nieuwsdienst is de voormalige BBC-journalist Hodac politiek bevooroordeeld ten gunste van de partij van oud-premier Václav Klaus en de regerende sociaal-democraten. Ze weigeren de benoeming te accepteren en hebben zich in de nieuwsstudio's van de televisie gebarricadeerd. De redacteuren worden gesteund door andere werknemers bij de televisie, de vakbonden en een deel van het management. Ze kregen gisteren ook de steun van president Václav Havel, die zei dat Hodac' benoeming door de omroepraad ,,misschien conform de letter van de wet'' is verlopen, maar in strijd is met de geest van die wet. Havel herinnerde aan 1948, toen de Tsjechoslowaakse communisten de macht grepen. Ook dat verliep formeel correct, maar het was niettemin een staatsgreep, strijdig met de geest van de grondwet, zo zei hij. De huidige crisis noemde Havel ,,zeer gevaarlijk''. Eerder had ook de minister van Cultuur zich uitgesproken voor het opstappen van Hodac. De stakers kregen voor de derde opeenvolgende avond de steun van demonstranten: vijfduizend Tsjechen betuigden bij een demonstratie bij de televisiestudio's hun steun. Veel Tsjechische media leggen sympathie aan de dag voor de actie van de rebellen; hun actie is illegaal maar gerechtvaardigd, aldus die media.

Noch de rebellen in de nieuwsstudio's, noch hun tegenstanders willen vooralsnog van inbinden weten. De hoofdredacteur van de nieuwsdienst heeft de rebellen ontslagen en gedreigd de politie op hen af te sturen. Gisteren diende Hodac een strafklacht tegen de twintig redacteuren in.

Gisteravond werden alle uitzendingen op beide kanalen van de Tsjechische televisie gestaakt. De stap werd door Hodac genomen omdat zich – zoals een teletekst-melding op het scherm liet weten – in de studio's ,,niet-geautoriseerde personen'' bevinden die ,,de activiteit van dit instituut verstoren''. De rebellerende redacteuren hebben de afgelopen dagen hun eigen nieuwsuitzendingen verzorgd. De uitzendingen werden op last van Hodac afgesneden. Ze blijven wel te zien op de kabel, die voor 400.000 Tsjechische kijkers toegankelijk is. Voor het maken van eigen nieuwsuitzendingen heeft Hodac de mensen niet.

Een poging van twee vice-premiers om de ruzie te sussen liep gisteren op niets uit. Ze stelden voor dat Hodac de ontslagen van de twintig rebellen zou intrekken en dat zij van hun kant de nieuwe leiding zouden accepteren. Dat voorstel werd door de stakers afgewezen.