Cannabispil werkt niet bij MS-patiënten

Cannabis in een capsule werkt niet bij de ziekte multiple sclerose (MS). Dat is de conclusie van een onderzoek onder 16 MS-patiënten. De capsules zorgden niet voor een afname in spasticiteit en pijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het MS-centrum, een samenwerkingsverband tussen het ziekenhuis van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de faculteit geneeskunde van de VU en TNO Preventie en Onderzoek. Het is wereldwijd het grootste onderzoek ooit naar de werking van cannabispillen bij MS. De effecten van Marinol, met synthetische stof, Cannador, met plantaardige stof en een placebo (een pil zonder effectieve stof) werden onderzocht. De capsules met cannabis zorgden niet voor een afname in spasticiteit en pijn.

De uitkomst van het onderzoek betekent niet dat cannabis geheel ongeschikt is als medicijn bij MS. ,,Het onderzoek is uitgevoerd met een kleine groep mensen en er is maar één toedieningsvorm toegepast'', aldus Joep Killestein, arts-onderzoeker bij de VU. Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van een TNO-enquete in 1997. Daaruit bleek dat 5 procent van de MS-patiënten regelmatig cannabis gebruikt om hun klachten te bestrijden. De onderzoekers van het MS-centrum willen nog onderzoek doen naar de toepassing van cannabis als medicijn in andere toedieningsvormen, zoals inhalatie.

De Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana is niet verbaast over de resultaten van het onderzoek. De stichting heeft 4.000 leden, van wie er ongeveer 1.000 aan MS lijden en levert cannabis op doktersvoorschrift. ,,Wij distribueerden de Marinolcapsules eerst wel, maar kregen ze van onze leden teruggestuurd omdat ze niet werkten'', aldus voorzitter Ger de Zwaan. ,,Cannabis in een pilletje is ook iets heel anders dan de plant zelf. Daarbij geven de capsules bijwerkingen als ze in hoge doseringen worden gebruikt, zoals paranoia en stoned worden.'' De stichting heeft zeer goede ervaringen met het gebruik van cannabis door inhalatie. De leden met uiteenlopende ziektes als MS, aids, kanker en chronische pijn hebben volgens De Zwaan veel baat bij het inhaleren van cannabis.