Anand bereid tot duel tegen Rus Kramnik

Viswanathan Anand is bereid een WK-match te spelen met Vladimir Kramnik. De Indiër Anand is wereldkampioen van de Fide. De Rus Kramnik won eerder een officieuze WK-match tegen Gari Kasparov.

Anand veroverde zondag de officiële wereldtitel van de wereldschaakbond Fide door de finale in Teheran tegen de Spanjaard Alexej Sjirov te winnen. Gisteren toonde Anand zich bereid onder bepaalde voorwaarden aan een tweekamp met Kramnik te willen meewerken. ,,Als er een interessant aanbod komt, neem ik dat serieus.''

Volgens Anand is er nog geen concreet voorstel gedaan over een match om de wereldtitel. Ook hebben zich nog geen sponsors voor het prijzengeld gemeld. ,,Er worden alleen luchtballonnetjes opgelaten'', zei Anand voor zijn terugkeer naar India, waar hij morgen wordt gehuldigd.

Anand leeft op goede voet met Kramnik, die in tegenstelling tot Kasparov geen principiële bezwaren heeft tegen een verzoening met de Fide. ,,Niet de mensen maar het schaken is belangrijk'', zei Kramnik vorige maand na zijn match tegen Kasparov. De Rus wil een `wilde' revanchematch tegen Kramnik spelen, die daar weinig voor voelt. ,,Ik heb geen contractuele verplichtingen'', zei Kramnik.

Kasparov, gedurende vijftien jaar de beste schaker ter wereld, dreigt buitengesloten te worden. Hij keerde de Fide in 1993 de rug toe, uit onvrede met het beleid van de toenmalige bestuursvoorzitter Florencio Campomanes. Kasparov was in 1993 de oprichter van de `wilde' bond PCA en speelde een `wilde' match tegen de Engelsman Nigel Short. In 1995 volgde een soortgelijke partij tegen Anand. Kasparov had destijds ruzie met Kirsan Iljoemzjinov. Deze opvolger van Campomanes introduceerde tot ongenoegen van Kasparov een knock-out-systeem. De PCA is inmiddels ter ziele.

De match tussen Kramnik en Kasparov werd georganiseerd door de firma Brain Games, dat de schaaksport via internet wereldwijd wil propageren. Het bedrijf was van plan een `wilde' cyclus te organiseren, maar mist daartoe de financiële en organisatorische middelen. Onlangs vond in New Delhi een ontmoeting plaats tussen bestuursleden van de Fide en topmensen van Brain Games. Kramnik had eerder verklaard dat beide partijen met elkaar om de tafel moeten plaatsnemen. ,,Zij moeten de schaaksport verzoenen'', zei de officieuze wereldkampioen.