29 MAART

De bezetting van boerderijen door zogenoemde oorlogsveteranen in Zimbabwe was niet een van de grootste nieuwsontwikkelingen van het jaar 2000, maar het leverde wel een van de meest aansprekende foto's op. Pippa van Rechteren en haar tweejarige tweelingdochters Catherine (links) en Elisabeth zijn opgesloten in hun eigen huis door mannen die hun landerijen bezet houden.

Tabaksboer Max van Rechteren (33), van oorsprong Nederlander, leidt het landbouwbedrijf dat eigendom is van zijn schoonouders. Zij begonnen veertig jaar geleden te boeren in het plaatsje Centenary, 175 kilometer ten noorden van Harare. ,,Er was niets hier. Er woonde niemand, de grond was van niemand. Dus is er ook niemand die er achteraf aanspraak op kan maken'', zei een verbolgen Van Rechteren tegen deze krant. Zijn tegenstanders beschuldigden hem en de andere blanke boeren echter van `landjepik'.

De bezetting van meer dan 600 `blanke' boerderijen door zwarte oud-strijders – veteranen uit de onafhankelijkheidsoorlog tegen het vroegere blanke minderheidsbewind – had de actieve steun van president Robert Mugabe. De president hoopte zo een kwestie te creëren die hem aan de macht zou houden. Zijn partij verloor fors bij de parlementsverkiezingen, maar niet genoeg om ook de president na twintig jaar van zijn troon te stoten. De kwestie van de landhervormingen is nog niet opgelost, verschillende uitspraken van het Hooggerechtshof ten spijt.

    • Hans Nijenhuis