22 APRIL

,,Dit lijkt erg eng, maar het zal snel beter worden.'' Dat kreeg Elián Gonzalez, het jongetje rechts op deze foto, te horen toen hij tijdens een nachtelijke bliksemactie door federale agenten werd `gered' uit de handen van zijn familie. De foto maakte een storm van kritiek los op de manier waarop de regering-Clinton de kwestie rond het Cubaanse bootvluchtelingetje oploste, na vijf maanden juridisch touwtrekken.

Elián (6) was de enige overlevende van een groep bootvluchtelingen die in een storm was terechtgekomen tijdens de oversteek naar de VS. De familieleden die hem in Miami opvingen, weigerden hem terug te laten gaan naar zijn vader. De familieruzie zorgde maandenlang voor voorpaginanieuws en debat. Hoort een zesjarige bij zijn vader te zijn, ook al moet hij dan terug naar het communistische Cuba? Of is het belangrijker dat hij in vrijheid en welvaart opgroeit, bij zijn neven en nichten in Florida?

Maar na de publicatie van deze foto ging het nationale debat in Amerika niet meer over een kleine jongen, maar over een groot geweer. De regering probeerde het beeld recht te trekken door het verspreiden van een foto van later die dag, waarop een lachende Elián te zien was met een hand op zijn vaders schouder. Een aantal kranten, waaronder deze, toonde beide foto's naast elkaar. Dat was overigens niet op de voorpagina. De bliksemactie had op zaterdagochtend plaats, op maandag was er wegens tweede paasdag geen krant, en op dinsdagochtend overleed Toon Hermans. Zijn beeltenis sierde pagina één.

    • Hans Nijenhuis