16 NOVEMBER

Een zaterdagavond in Den Bosch. Bewoners aan de Graafseweg kijken vanuit hun huiskamer toe hoe relschoppers de boel kort en klein slaan, terwijl de politie `deëscalerend' optreedt.

De rellen braken uit nadat de 31-jarige Pierre Bouleij na een uit de hand gelopen burenruzie door een politiekogel om het leven kwam. Burgemeester A. Rombouts sprak van ,,een afschuwelijke avond die zijn weerga niet kent''. Dat moet wel worden gezien binnen Nederlandse verhoudingen: er vielen geen doden of ernstig gewonden.

Voor de bewoners van de

Bartjeswijk, waar het brandstichten en stenen gooien plaatshad, waren de gebeurtenissen moeilijk te verteren. De doodgeschoten Pierre Bouleij woonde helemaal niet in hun wijk, maar aan de andere kant van de stad. Hij gold echter als een fervent supporter van voetbalclub FC Den Bosch. En `t Bossche Huuske, het café waar de fanatieke aanhang van FC Den Bosch samenkomt, ligt aan de Graafseweg.

Daarbovenop had het gemeentebestuur van Den Bosch – helaas, helaas – besloten de bruggen open te zetten om de vermeende brandhaard te `isoleren'. Waarna de gevechten zich concentreerden in de Bartjeswijk, een wijk waar de mensen het al niet breed hebben. In gerechtigheid geloven ze er niet. In autoriteiten evenmin. Laat staan in het `diepgaand onderzoek' dat ook nu weer werd gelast.

FOTOSELECTIE: ROBBERT VAN VENETIË

    • Hans Nijenhuis