13 MEI

Nablussen in de Tollensstraat, de ochtend nadat een explosie in een opslagplaats voor vuurwerk het leven kostte aan 22 mensen. Enschede werd even wereldnieuws. En hoewel er na die zaterdag in mei nog vele rampen volgden, Miloševic werd verdreven en de Amerikaanse presidentsverkiezingen uitliepen op een ongekend juridisch conflict, blijft de vuurwerkramp voor Nederland hét nieuwsmoment van het jaar 2000.

Dat is mede te `danken' aan het beschikbare beeldmateriaal. Niet alle rampen zijn even fotogeniek. De hotelbrand in China, die afgelopen maandag het leven kostte aan 309 mensen, gebeurde in het donker. Het ongeluk met de skitrein in het Oostenrijkse Kaprun gebeurde in een tunnel. De vuurwerkramp gebeurde op een zonnige zaterdagmiddag, midden in een woonwijk van een goed bereikbare provinciestad met een actieve regionale pers. Vanaf het moment dat de Twentse alarmcentrale doorgaf dat er een brandje was in een vuurwerkfabriek, gingen van alle kanten filmers en fotografen – professioneel en amateur – op weg. Al diezelfde avond toonden de journaals de inmiddels historische opnamen van RTV-Oostverslaggever Danny de Vries. De beste foto van `Enschede' kreeg pas later bekendheid. De opname van freelance-fotograaf Bram Budel, met een (onherkenbaar) dodelijk slachtoffer op de voorgrond, werd door De Twentsche Courant-Tubantia niet geplaatst uit piëteit met de slachtoffers. In november werd deze opname alsnog bekroond met de Zilveren Camera, als beste nieuwsfoto van 2000.

    • Hans Nijenhuis