VN willen kindsoldaten in Sierra Leone ontzien

Kindsoldaten die zich in Sierra Leone hebben schuldig gemaakt aan moordpartijen, verkrachtingen en het verminken van hun slachtoffers zouden voor een waarheids- en verzoeningscommissie moeten verschijnen om hun misdaden op te biechten. Dat is beter dat hen strafrechtelijk te vervolgen voor een speciaal tribunaal.

Dat schrijven de vijftien leden van de Veiligheidsraad van de Verenigd Naties in een gisteren gepubliceerde brief aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan. Bij de burgeroorlog in Sierra Leone zijn de afgelopen jaren duizenden mensen om het leven gebracht, of op wrede manier verminkt door ledematen af te hakken. Vooral rebellen van het zogeheten Revolutionaire Verenigde Front (RUF) hebben zich daaraan schuldig gemaakt. Het RUF ronselde veel kinderen die met overgave hebben meegedaan aan de gruweldaden.

Een Amerikaanse diplomaat zei gisteren dat niet uitgesloten moet worden dat ook kindsoldaten voor een in te stellen tribunaal moeten verschijnen. Maar met de nu opgestelde richtlijnen is het ,,hoogst onwaarschijnlijk'' dat kinderen onder de 18 zullen worden vervolgd, zei hij.

Overigens voelt de Veiligheidsraad weinig voor het opleggen van verplichte financiering voor het tribunaal, zoals Annan had voorgesteld. Het tribunaal zou er moeten komen met behulp van vrijwillige contributies, aldus de vijftien leden.