Vervolging Goesinski is onwettig

Een rechtbank in Moskou heeft gisteren de vervolging van de Russische mediamagnaat Vladimir Goesinski onwettig verklaard.

Volgens de rechter heeft de aanklager geen bewijs geproduceerd om aan te tonen dat strafvervolging aan de orde is. Goesinki, een scherpe criticus van het Kremlin, wordt vervolgd wegens vermeende fraude rond een lening van 300 miljoen dollar van semi-staatsbedrijf Gazprom.

Aanklager Gorboenov reageerde gisteren zeer geïrriteerd op het vonnis van de rechtbank van het district Tverskoi. ,,We zullen in beroep gaan tegen dit onwettige vonnis en ons recht krijgen.'' Een woordvoerder van Goesinki's media-imperium Media Most meende dat het vonnis bewijst dat er rechters zijn die weerstand bieden aan druk van staatswege. ,,Dat geeft aanleiding tot optimisme.'' Maar meer dan een ,,kleine tactische overwinning'' wilde hij het vonnis niet noemen.

De Russische justitie heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd tegen Goesinski, die op grond van dat bevel onlangs in Spanje werd aangehouden. De Spaanse onderzoeksrechter Garzon buigt zich momenteel over zijn uitlevering. Afgelopen vrijdag werd Goesinski op een borgsom van 5,5 miljoen dollar vrijgelaten. Hij mag onder politiebewaking de uitspraak afwachten in zijn villa aan de Zuid-Spaanse kust.

Goesinski is een van de `oligarchen', de selecte groep zakenlieden die in de jaren negentig onder president Jeltsin voor spotprijzen geprivatiseerd staateigendom bemachtigden en enorme zakenconglomeraten opbouwden. Zijn televisiekanaal NTV is de enige zender in Rusland die kritisch bericht over het Kremlin. NTV maakte vorige week bekend te verwachten dat het Kremlin het kanaal binnenkort uit de lucht haalt.

De aanklacht tegen Goesinski heeft betrekking op een lening van 300 miljoen dollar van gasbedrijf Gazprom in 1996. Volgens de aanklager gaf Goesinski daarbij een valse voorstelling van het kapitaal van zijn onderneming, die failliet zou zijn geweest. Goesinski werd in juni enige dagen in een Moskouse gevangenis gezet.

Onlangs bereikte hij een overeenkomst met Gazprom, waarbij hij de resterende schuld van 260 miljoen dollar beloofde af te betalen door 25 procent plus één aandeel van Media Most aan buitenlandse kopers aan te bieden. Gazprom liet daarop zijn aanklacht wegens niet nagekomen verplichtingen vallen.

Maar het openbaar ministerie zette de vervolging van Goesinski gewoon door. De rechtbank van Tverskoi meent nu dat, als er al een zaak tegen Goesinski bestaat, die onder het civiele recht valt. Dat veronderstelt een benadeelde partij, en Gazprom leent zich daarvoor niet.