Van der Veen wint nationale marathontitel

Het Nederlands marathonkampioenschap op kunstijs leverde gisteren een verrassende winnaar op. Bert Jan van der Veen was in de slotfase van het NK in Groningen de sterkste en de slimste rijder.

Bij de vrouwen prolongeerde Gretha Smit haar titel. Jan Maarten Heideman verdedigde op kunstijs zijn titel met verve en eindigde als derde. Hij schreef zaterdag wel de eerste marathon op natuurijs op zijn naam, in het Drentse Veenoord.

De 32-jarige Van der Veen maakte op het ijs van De Kardinge in Groningen deel uit van een vijftien man sterke kopgroep die ongeveer halverwege de wedstrijd het peloton dubbelde. Daaruit ontsnapten vier rijders onder wie titelverdediger Heideman, gisteren opnieuw de meest strijdlustige marathonrijder. De maximale voorsprong van de vier bedroeg een halve ronde.

De achtervolgers ondernamen verschillende pogingen om bij het kwartet terug te komen, de meesten tevergeefs. Zelfs tempobeul Piet Kleine slaagde er niet in om het gat dicht te rijden. Eén keer moest de 49-jarige Kleine zijn inspanningen staken omdat de man voor wie hij de jacht op de vier opende, ploeggenoot Henk Angenent, ver naar achteren in het peloton was afgezakt. Ook een solo-actie van Elfstedentochtwinnaar Angenent strandde. Bij zes NK's op kunstijs was Angenent op het podium terechtgekomen, nu was een medaille voor hem verder weg dan ooit.

In de slotfase van de 150 ronden tellende wedstrijd kwamen de elf achtervolgers toch weer terug bij de vier koplopers, vooral dankzij Peter de Vries en Yep Kramer. Van der Veen sprintte mee met het peloton, dat vijf ronden eerder finishte dan de koplopers. Hij kreeg alleen Heidemans teamgenoot Jan van Oosterom met zich mee, maar die kon niet meer bij hem in de buurt komen. Te laat zette ook Erik Hulzebosch de achtervolging in. De strijd om de derde plaats verloor hij in de laatste ronde van Heideman. Ook Angenent ging hem nog voorbij.

De uit Joure afkomstige Van der Veen behaalde de meest aansprekende overwinning uit zijn carrière. Hij deed dat bovendien in een recordtijd, 1.23,19 uur.

Dit seizoen won hij één keer, in Assen, in de tweede rit van de recente door Heideman gewonnen zesdaagse. ,,Ik ben niet zo'n rappe sprinter, voor mij is dit de manier om te winnen'', vertelde Van der Veen over zijn geslaagde vluchtpoging die werd bekroond met de overwinning. ,,Vandaag heb ik veel geluk gehad. In de finale was mijn ploeggenoot Rozendaal weg. Ik hoefde helemaal niets te doen. Het was voor mij alleen maar een kwestie van volgen.''

De winnaar heeft inmiddels vier aanbiedingen van andere ploegen op zak. Zijn eigen team, Slager, stopt er na dit seizoen mee. De onttroonde Heideman was na afloop niet echt teleurgesteld dat hij de titel in moest leveren. ,,Zaterdag won ik de natuurijsmarathon in Veenoord. Dat vind ik minstens zo belangrijk als een Nederlandse titel.''

Bij de vrouwen was Gretha Smit oppermachtig. De schaatsster uit Rouveen had een ronde voorsprong op het peloton. Het succes voor de familie Smit kreeg na zestig ronden nog meer cachet door de tweede plaats van haar zus en ploeggenote Jenita Hulzebosch-Smit. Linda Verdouw werd derde.

Gretha Smit is dit seizoen ook ongenaakbaar in de wedstrijden om de KNSB-Cup. Ze voelde het daarom ook als een plicht om de NK in Groningen als winnares af te sluiten.