United vergroot voorsprong op Arsenal

Het traditionele kerstvoetbal in Engeland is goed uitgepakt voor Manchester United. De titelhouder in de Premier League won beide wedstrijden. Concurrent Arsenal verloor zaterdag met 4-0 van Liverpool. Gisteren volgde herstel voor de Londenaren die Leicester City met 6-1 versloegen. De voorsprong van United op Arsenal bedraagt inmiddels acht punten.

De Fransman Henry had gisteren een hoofdrol op Highbury. Hij scoorde drie keer voor Arsenal en bracht zijn seizoenstotaal op dertien competitietreffers. Ondanks de grote nederlaag handhaafde Leicester zich op de gedeelde derde plaats. Arsenal kon zijn tweede plaats tegen Liverpool niet waarmaken. Op Anfield Road bleek de nummer van de ranglijst veel sterker. Gerrard, Owen, Barmby en Fowler maakten de goals voor Liverpool. Bergkamp viel geblesseerd uit bij Arsenal en bleef in het tweede kerstduel om die reden aan de kant.

Manchester United won gisteren in Birmingham met 1-0 van Aston Villa. De thuisploeg had geluk dat middenvelder Scholes een handvol kansen miste voor de titelfavorioet. De enige treffer viel vijf minuten voor tijd en kwam op naam van Solskjaer. De Noorse spits was zaterdag met twee doelpunten ook al verantwoordelijk geweest voor de 2-0 zege op Ipswich Town. Aston Villa dankte de 2-1 op Leeds United aan een treffer van de Nederlander Boateng.

Chelsea behaalde vier punten in het dubbelprogramma. De Londense ploeg won zaterdag op Stamford Bridge met 3-0 van hekkensluiter Bradford City. Poyet, Dalla Bona en Gudjohnsen scoorden voor de Nederlands getinte ploeg. Hasselbaink was nog geschorst. De Goey en Melchiot speelden wel mee. Vier dagen later kwam Chelsea niet verder dan een 2-2 gelijkspel bij Ipswich Town. Hasselbaink maakte een wisselvallige rentree. Hij miste een grote kans, maar stond ook een basis van een treffer van de IJslander Gudjohnsson.

Aanvaller Shearer van Newcastle United kan drie maanden niet voetballen. De 30-jarige spits wordt vandaag geopereerd aan een knie. Volgens trainer Robson duurt het herstel ongeveer drie maanden. De oud-international heeft al langer last van het gewricht.

Glasgow Rangers heeft aan het kerstprogramma voor eigen publiek – in totaal passeerden bijna honderdduizend liefhebbers de kassa – zes punten overgehouden. Na de 1-0 zege van afgelopen zaterdag op Hibernians volgde gisteren een 3-0 overwinning op St Johnstone. De Rangers behouden een achterstand van twaalf punten op Celtic, dat ook beide duels won. De Zweed Larsson, eerder actief voor Feyenoord, bracht zijn seizoenstotaal op 24 treffers.

Bij de Rangers kwam de Nederlander Ricksen positief en negatief in het nieuws. Hij maakte een doelpunt tegen St. Johnstone. Hij wordt ook verdacht van rijden onder invloed. De voormalige speler van AZ was ook al in opspraak gekomen door bepaalde uitlatingen op zijn website.

Vorige week werd Ricksen voor twee duels geschorst naar aanleiding van een overtreding op een speler van Aberdeen. De schop werd niet geconstateerd door de scheidsrechter, maar was duidelijk zichtbaar op videobeelden die de Schotse tuchtcommissie voor de eerste keer gebruikte.

In de Italiaanse competitie was de Nederlander Seedorf matchwinnaar voor Internazionale. Hij hielp de middenmoter aan een 1-0 overwinning bij het hoger geklasseerde Atlanta Bergamo. Aanvaller Zamorano gaat Inter verlaten. De 33-jarige Chileen keert terug naar zijn geboorteland. Zamorano komt bij Inter niet meer aan spelen toe. Hij heeft concurrentie van Vieri, Recoba, Sukur en Keane. Bovendien hoopt Ronaldo komend voorjaar zijn rentree bij Inter te maken.

Inter bezet momenteel de elfde plaats in de Serie A. Stadgenoot AC Milan zakte naar de zevende plaats. In San Siro verloor de miljoenenclub met 2-1 van provincieclub Perugia. De Oekraïner Sjevtstsjenko maakte zijn tiende competitietreffer voor Milan en is daarmee gedeeld topscorer met de Argentijn Batistuta. Zijn club AS Roma behield de koppositie na het 0-0 gelijkspel van afgelopen vrijdagavond tegen Juventus.