Twijfel over aanslagen Molukkers

De spoorwegpolitie betwijfelt of twee aanslagen op treinen, die zijn opgeëist door Maluku Warchild, ook echt door de Molukse splintergroepering zijn uitgevoerd.

Volgens een woordvoerder kan ,,iedere onverlaat'' achter de acties zitten.

Een onbekende man, die zei te spreken namens Maluku Warchild, eiste zondag in een telefoongesprek met het ANP de verantwoordelijkheid op voor een sabotage-actie op het traject Baarn-Amersfoort. Hierbij botste een intercitytrein in de nacht van zaterdag op zondag bij een spoorwegovergang op een zak met stenen. Door de botsing raakten de luchtleidingen van het voorste treinstel defect, zodat de trein, de eerste intercity van die dag op het traject, moest worden weggesleept. Er vielen geen gewonden.

Vorige week eiste Maluku Warchild ook de verantwoordelijkheid op voor een brand in een treinstel op het Amstelstation in Amsterdam, waar twee conducteurs rookvergifting opliepen. Verder claimde de organisatie aanslagen met Molotov-cocktails op een trein tussen Elst en Arnhem en het politiebureau in Lunteren en zegt de organisatie achter een aantal (valse) bommeldingen op NS-stations te zitten.

Volgens een woordvoerder van de spoorwegpolitie komen sabotage-acties als die van afgelopen zondag ,,wekelijks'' voor. ,,Normaal gesproken geven we niet veel ruchtbaarheid aan dit soort zaken, om andere gekken niet op ideeën te brengen.'' Op de spoorwegovergang bij Baarn liggen vaker stenen of andere objecten. Evenmin heeft de spoorwegpolitie aanwijzingen dat Molukkers verantwoordelijk zijn voor de brandstichting in het Amstelstation: ,,Getuigen hebben verschillende jongelui weg zien rennen. Daar zat niemand met een Moluks uiterlijk tussen.'' De spoorwegpolitie noemt het ,,opvallend'' dat alle aanslagen pas achteraf woren opgeëist. ,,Blijkbaar zijn er mensen die het nieuws aandachtig volgen.'' Burgemeester Wallage van Groningen heeft op tweede kerstdag de Nederlandse regering opgeroepen te pleiten voor een interventie van de Verenigde Naties op de Molukken. Wallage nam deel aan een stille tocht in Westerbork, uit solidariteit met de slachtoffers van de Molukse burgeroorlog.