Situatie in Den Bosch na onlusten weer normaal

Burgemeester A. Rombouts van Den Bosch heeft zondag de noodverordening op en rond de Graafseweg ingetrokken die hij vorige week dinsdag had ingesteld na drie dagen van hevige onlusten. De rellen braken uit nadat de 31-jarige Pierre Bouleij op zaterdag door een politiekogel werd gedood.

Door de noodverordening was het op en rond de Graafseweg verboden met meer dan drie mensen samen op straat te lopen. Ook was het niet toegestaan bivakmutsen te dragen. Vanaf dinsdag bleef het rustig in Den Bosch.

Volgens de gemeente Den Bosch is er na het afgelopen weekeinde geen reden meer de noodverordening van kracht te houden. ,,Het is zaterdagavond rustig gebleven'', zegt een woordvoerder. ,,We wilden de politie met de kerstdagen niet meer dan nodig belasten.''

Vrijwel alle van de 36 aangehouden personen zullen worden vervolgd, aldus het openbaar ministerie. De eerste zeven verdachten komen morgen voor de rechter. Later deze week volgen er nog vier. Ook zitten er nog vijf personen vast die in Trompet zijn aangehouden, de straat waar Bouleij werd getroffen. De rest is met een dagvaarding naar huis gezonden.

Tijdens de jaarwisseling zal de politie in Den Bosch een ,,lagere tolerantiegrens'' hanteren. Strenger dan normaal zal de politie toezien op ongeregeldheden. ,,Het in brand steken van kerstbomen wordt dit jaar niet getolereerd'', aldus een politiewoordvoerder. Om hierop toe te zien zal de politie enkele tientallen extra agenten inzetten.