Rijk van twee letters

Tuvalu is een tropisch paradijs zoals je dat droomt als je aan een onbewoond eiland denkt. Verblindend witte stranden, wuivende kokospalmen en een kalm golvende zee. En plat, heel plat. Het hoogste punt ligt amper vijf meter boven de zeespiegel. En dat is gezien de klimaatverandering een dreigend probleem voor het eilandstaatje ver weg in de Stille Oceaan.

Maar daarover gaat de aflevering Paradijselijk domein van Per Saldo, het economische magazine van de NPS, vanavond niet. Tweeënhalf uur vliegen van Fiji, negen eilandjes, samen 25 vierkante kilometer, 10.838 inwoners, een parlement met twaalf leden en een minister-president genaamd Ionatana Ionatana. Dat is het soevereine land Tuvalu dat in 1978 ontstond na etnische conflicten tussen polynesiërs en micronesiërs in de Britse kolonie van de Ellice en Gilbert Eilanden.

,,Very good life here. No problem. If you want to eat some fish...'' Folau Kapumanaia knikt richting oceaan. Maar veel meer dan vis en kokosnoten valt er niet te halen en de bevolking is, of was, dan ook straatarm. Naast de verkoop van visrechten (tonijn) verdient het land iets aan de moderne communicatie door speciale postzegels uit te geven en overtollige ruimte op de telefoonstraalzender – 130 inwoners hebben telefoon – te verkopen aan Australische seksexploitanten.

Sinds kort is er zelfs televisie op Tuvalu en in deze reportage van Joost de Haas zien we verslaggever-cameraman Iakopo Molotii aan het werk bij de landing van het wekelijkse vliegtuig. Iedere maandag levert dat een uitzending op waarin de kijkers zien hoe het vliegtuig landt, wie er uitstappen en door wie ze afgehaald worden. Volgens Molotii is het een populair programma. Het is overigens ook het enige programma op de televisie van Tuvalu.

Het modernste communicatiekanaal, de virtuele wereld van internet, is een nieuwe bron van inkomsten gebleken. Ieder land heeft een eigen achtervoegsel gekregen waaraan de bewoners en de websites van dat land herkenbaar zijn. Nederland kreeg .nl en Tuvalu .tv. En die twee letters bleken geld waard. Begin dit jaar verkocht Tuvalu zijn domein aan het Amerikaanse DotTV voor 50 miljoen dollar – te betalen in tien jaarlijkse termijnen – plus een belang in dat bedrijf. In totaal verkocht DotTV naar eigen zeggen inmiddels al meer dan 100.000 namen, sommige, zoals net.tv en china.tv met een huurprijs van een ton per jaar. Op die adressen is overigens nog niets te zien.

Of de miljoenen ten goede komen aan de bevolking? Het is in de reportage niet te merken en een regeringsadviseur heeft het over voorzichtig investeren en niet afhankelijk raken van de inkomsten. Helaas vraagt Per Saldo niet door en zien we te snel het vliegtuig weer vertrekken, en het eiland als een smal streepje in de oceaan achterblijven.

Per Saldo: Een paradijselijk domein, Ned.3, 20.55-21.25u.

    • Dirk Limburg