Rampdisco in China draaide illegaal: meer dan 300 doden

Het Chinese warenhuis waar afgelopen maandag bij een brand 309 mensen zijn omgekomen, werd drie jaar geleden al onveilig verklaard. Dat heeft het persbureau Nieuw China vandaag gemeld.

Volgens het persbureau is uit politieonderzoek gebleken dat de verhuurders van het gebouw om die reden in 1997 een exploitatieverbod opgelegd hadden gekregen. Het feit dat zij desondanks hun gang hebben kunnen gaan, is exemplarisch voor de moeite die de Chinese autoriteiten hebben regelgeving af te dwingen, en het gemak waarmee het publiek die regels weet te ontduiken. De politie sluit brandstichting niet uit.

De meeste slachtoffers van de uitslaande brand vielen in een danszaal op de bovenste verdieping van het gebouw in de oude Chinese hoofdstad Luoyang in de Centraal-Chinese provincie Henan. Volgens Nieuw China ontbraken in de ruimte beveiligingsapparatuur en vluchtdeuren. Hoewel het vuur waarschijnlijk op de begane grond is uitgebroken, bereikte verstikkende rook via het trapgat binnen korte tijd de hogere verdiepingen en verhinderde die de in paniek geraakte menigte een weg naar buiten.

De politie van Luoyang heeft vastgesteld dat het gebouw sinds 1997 op een lijst van de veertig gevaarlijkste commerciële gebouwen in de provincie stond. Desondanks zouden geen verbeteringen zijn aangebracht. De lokale autoriteiten zouden de eigenaren van het complex tevens een explotatieverbod hebben opgelegd, maar ook daar zou geen gevolg aan zijn gegeven.

Hoewel functionarissen hebben vastgesteld dat het aantal slachtoffers niet hoger is dan 309, hebben Chinese media gemeld dat er waarschijnlijk veel meer slachtoffers zijn. Volgens Het Dagblad van het Zuiden, een van de weinige kranten in China die de indirecte censuur regelmatig omzeilen, bevonden zich op het moment van het uitbreken van de brand ten minste 600 mensen in het gebouw. De meesten van hen, zeker 500, zouden een toegangskaartje hebben gekocht voor de disco op de bovenste verdiepening.

Premier Zhu Rongji heeft uit blijk van zorgen over een publieke reactie op het drama gezegd dat de verantwoordelijken ,,zwaar gestraft'' zullen worden. Daarnaast heeft het ministerie van Openbare Veiligheid vandaag een circulaire doen uitgaan waarin disco's die zonder vergunning opereren, worden opgedragen met onmiddellijke ingang hun deuren te sluiten. Voorts dienen hotels, winkelcentra, ziekenhuizen en scholen hun ,,ondermaatse brandveiligheid'' aan te passen.

    • Floris-Jan van Luyn