Pretty Woman

De kerstdagen zijn weer voorbij, maar om het af te leren is er vanavond toch nog even een sprookje op tv: Assepoester. Of, zoals regisseur Garry Marshall het verhaal noemt, Pretty Woman.

De eigentijdse versie van de prins op het witte paard is een ongezond rijke zakenman, gespeeld door Richard Gere, die niet zo'n behoefte heeft aan seks maar wel blijkt te smachten naar diep-menselijke warmte en intimiteit. Hoertje Julia Roberts is zijn Cinderella. Hij pikt haar op langs Hollywood Boulevard - niet om het met haar te doen uiteraard, maar opdat zij hem de weg naar zijn hotel kan wijzen. En dan blijft ze, tegen betaling, een hele week bij hem.

Het kost workaholic Gere, tevens kampioen vaderlijk kijken, weinig moeite om van zijn eendje een zwaan te maken. Hij gaat designpakjes met haar kopen op de P.C.Hooftstraat van LA en leert haar schaken. In ruil leert zij hem dat écht menselijk contact belangrijker is dan werken en geld.

Zoals het hoort in dit soort films wordt die boodschap netjes overschaduwd door de vraag: krijgen ze elkaar? Die is hier in tweeën geknipt. Eerst moeten we wachten of ze elkaar op de mond gaan zoenen, wat hoeren normaal niet doen, en vervolgens zitten we nog met de kwestie wat er ná de afgesproken week gebeurt. Gelukkig is de eerste vraag niet echt spannend. Probeer maar eens náást de mond van Julia Roberts te zoenen.

Roberts (voor wie deze film een Oscarnominatie opleverde) redt het verhaal trouwens op meer manieren. Ze heeft precies de juiste combinatie van wereldvreemdheid en uitbundigheid die nodig is om dit nerdy hoertje te spelen, dat de lengte van haar benen uit haar hoofd weet (44 inch) en weet te vertellen dat je voet even lang is als de afstand van je elleboog tot je pols. Wat een vakkennis!

Pretty Woman is best een lieve, maar wel een nogal slordige film. De eerste keer dat het hoertje de zakenman uitkleedt, heeft hij de stropdas die zij al had afgeknoopt in het volgende shot weer om. Ook blijf je je afvragen hoe lang Roberts op het poloveld op blote voeten blijft lopen, omdat ze haar aan een poetser meegegeven schoenen niet meer terugkrijgt. Maar dat past dan wel weer in de Assepoester-thematiek.

Pretty Woman (Garry Marshall, VS, 1990), SBS6, 21.20-22.30u.

    • Ellen de Bruin