Poetin: recessie in Rusland dreigt

President Poetin en hervormers binnen zijn kabinet hebben tijdens het kerstweekeinde gewaarschuwd voor een recessie. Zonder ingrijpende hervormingen zal dat de sterke economische groei van Rusland volgend jaar omslaan in een recessie, vreest minister van Economische Zaken German Gref.

De Russische economie maaktte dit jaar door de stijgende olieprijzen een forse groei van 7,6 procent door, waar 5 procent was voorspeld. In 1999 groeide de economie met slechts 1,8 procent. Het Russische handelsoverschot verdubbelde bijna van 26,5 miljard naar 49,1 miljard dollar, de industriële productie steeg met 9,2 procent en de inflatie bleef op de verwachte 20 procent.

Sinds het opbreken van de Sovjet-Unie in 1991 heeft Rusland nooit zulke gunstige cijfers gekend, maar het is zeer de vraag of de groei doorzet nu de olieprijzen dalen. President Poetin sprak zondag op staatszender RTR van ,,onrustbarende recente ontwikkelingen'' . Marin Gilman van het Moskouse bureau van het IMF zegt vandaag in een interview bij persbureau Interfax dat Rusland dit jaar een buitenkans heeft verspeeld om ingrijpende hervormingen door te voeren. ,,De gunstige omstandigheden die Rusland door externe factoren genoot, hebben onvermijdelijk geleid tot zelfgenoegzaamheid'', aldus Gilman. Minister van Economische Zaken German Gref betoonde zich gisteren na een bijeenkomst met president Poetin al even somber. ,,Als we de hervormingen nu niet snel doorzetten, volgt komend jaar een recessie en aan het eind van het jaar negatieve groei.''

Hervormers dringen vooral aan op spoedig ingrijpen bij het Russische aardgasmonopolie Gazprom en de nationale energieleverancier UES-RAO. Gazprom is in Rusland een staat binnen de staat. Het bedrijf heeft een zeer ondoorzichtige structuur en weert buitenlandse investeerders. Gazprom verwerft zich politieke invloed door binnenlandse overheden tegen spotprijzen gas te leveren en zeer geduldig te zijn tegenover schuldenaars.

Met buurlanden doet Gazprom vooral zaken via ruilhandel. UES, eveneens een monopolist, heeft een plan om zichzelf op te splitsen in onafhankelijke regionale energieleveranciers. Investeerders vrezen evenwel dat ze in dat proces tekort worden gedaan.