Parlement van Moldavië wordt ontbonden

President Petru Lucinschi van Moldavië gaat het parlement ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Het besluit is het resultaat van het falen van het parlement bij het kiezen van een opvolger van Lucinschi.

Voor zijn voornemen kreeg Lucinschi gisteren het groene licht van het Constitutionele Hof van Moldavië, dat oordeelde dat de president niet slechts het recht, maar zelfs de plicht heeft om het parlement naar huis te sturen. Lucinschi had vrijdag het Hof om een oordeel gevraagd. De bevoegdheden van de president zijn in deze onduidelijk sinds het parlement eerder dit jaar een reeks wijzigingen van de grondwet aannam waarmee de bevoegdheden van de president werden beknot. Een van de bevoegdheden die het parlement zich toen toeëigende was het recht een president te kiezen. De stap werd gezien als een manier om Lucinschi van een nieuwe ambtstermijn af te houden: in het parlement maakte hij geen kans, maar bij de bevolking is hij populair.

Tot zijn eigen schande slaagde het parlement er echter deze maand tot vier keer toe niet in een opvolger van Lucinschi te kiezen. De leider van de communistische partij, Vladimir Voronin, kwam bij de laatste verkiezing, vorige week donderdag, dichtbij zijn doel, maar kwam uiteindelijk in het parlement twee stemmen te kort.

De centrum-rechtse partijen in het parlement steunen Lucinschi in zijn voornemen het parlement naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven: zij willen alles doen om te voorkomen dat Moldavië een dogmatische communist als staatshoofd krijgt. Voronin wil de privatiseringen terugdraaien. Bovendien wil hij het beleid meer richten op Moskou en minder op het Westen.