NS'ers willen elke maand actievoeren

Het landelijk personeelscollectief van de Nederlandse Spoorwegen heeft conducteurs en machinisten opgeroepen om in het nieuwe jaar elke maand acties te houden, in steeds weer andere standplaatsen. De eerste werkonderbreking zou in februari moeten plaatsvinden, aldus de via e-mail verspreidde oproep.

Het personeelscollectief wil de verschillende standplaatsen in alfabetische volgorde laten staken. Als eerste zou dan Arnhem aan de beurt zijn, vervolgens Amersfoort en daarna Amsterdam. Hoe lang de werkonderbrekingen maandelijks moeten gaan duren, werd in de oproep niet duidelijk.

De verschillende `personeelscollectieven' protesteren tegen het akkoord dat de vakbonden vorig jaar met de NS-directie sloot over de reorganisatie `Bestemming Klant'. Machinisten en conducteurs worden volgens dat plan slechts op een beperkt deel van het net ingezet. Naast hun aversie tegen deze zogenoemde rondjes rond de kerk - die het werk saai zouden maken - vrezen ze de privatiseringsplannen. Door personeel aan trajecten te binden wil NS het aantal vertragingen beperken.

Afgelopen donderdag lag het treinverkeer in Nederland grotendeels stil door een wilde staking van conducteurs en machinisten. Een aantal afzonderlijke personeelscollectieven liet toen weten zich te beraden op nieuwe acties in januari.