MEDIAMOMENTEN 2000

Een jaar geleden nam tv-kijkend Nederland massaal voor de buis plaats om de grote finale van de première van Big Brother mee te maken. Wie zou het winnen? Was het Willem, de Friese verraderlijke kok, Ruud, de stoere knuffelbeer uit het warme Breda, of Bart, de jeugdige en verliefde mannetjesputter. Het werd Big Bart en zijn naam, net als die van veel andere kandidaten, is nog steeds goed voor heel wat publiciteit.

Na de eerste Big Brother bij Veronica kwam het concurrerende SBS snel met een antwoord en borg een tiental mensen op in een met camera's volgehangen bus. De mensen waren wat gewoner en Seki (`Sjekkie') de woeste Joegoslavische havenarbeider, werd landelijk bekend. Buspassagier Jop scoorde een hit en zijn liefje, en de latere winnares, kapster Antonette, haalde alle roddelbladen met (een inmiddels alweer gesloten) knipcafé.

Dit jaar is de grote schrik voorbij. Discussies over de toelaatbaarheid van programma's waarbij mensen zich laten opsluiten ten behoeve van amusement worden amper nog gevoerd. Het verwante Geboeid waarbij iemand zich liet ketenen aan een groepje potentiële liefdes wist naast CDA-leider De Hoop Scheffer vrijwel niemand op te winden. Big Brother Vips met bekende Nederlanders was vooral gênant. Het miljoenenpubliek bleef weg.

Ook voor de tweede editie van Big Brother kwam dat de afgelopen maanden niet terug naar de buis. Nog steeds is het met zo'n 800.000 kijkers een van de best bekeken programma's in de vooravond, maar spraakmakend is het allerminst. Ook De Bus 2 bereikt een kleiner publiek zodat slechts weinigen getuige zijn van de soms extreme psychologische spelletjes die de kandidaten er spelen. Big Brother is vooral nog levendig als de kandidaten weer eens de beschikking hebben over drank. Buiten de roddelbladen vind je de deelnemers amper terug in de publiciteit.

Voor komend jaar staan weer verscheidene varianten in de tv-schema's, zoals in april Dieet bij SBS6 waarbij een groep dikke mensen voor het oog van de camera maanden gaat lijnen in een kuuroord. De winnaar krijgt zijn vermagerde kilo's in goud terug.