Laura Dern

In de reeks profielen van hedendaagse sterren deze week Laura Dern, de dochter van twee filmacteurs, die gelijk met haar moeder Diane Ladd werd genomineerd voor een Oscar wegens dezelfde film, Rambling Rose. In de alleen op video en dvd uitgebrachte film October Sky is ze te zien als een lerares natuurkunde.

Wild at Heart of Rambling Rose? Tussen één van deze twee films moet het toch gaan, om te bepalen wat de film is die Laura Elizabeth Dern (Los Angeles, 10 februari 1969) voor eeuwig dat imago van tegelijkertijd dartele en lijzige rijzige blondine heeft opgeleverd. De dochter van acteursechtpaar Bruce Dern en Diane Ladd stond al op kinderleeftijd met haar moeder op de set (White Lightning, 1973 en Alice Doesn't Live Here Anymore, 1974), maar pas ten tijde van Rambling Rose (1991), Martha Coolidge's verfilming van Calder Willinghams roman over zijn jeugd in het vooroorlogse Zuiden van de Verenigde Staten, werden de rollen omgedraaid. De-dochter-van en de-moeder-van wisselden van plaats op de titelrol, maar niet zonder allebei met een Oscarnominatie beklemtoond te zien dat beiden actrices van formaat zijn. Het was overigens de eerste keer dat een acterende moeder en dochter voor dezelfde film een Academy Award-nominatie ontvingen.

Anders dan Derns eenkennige en teruggetrokken publieke persoonlijkheid doet vermoeden, heeft zij als actrice naam gemaakt met tegendraadse meiden uit twijfelachtige milieus. Van het innemende blinde meisje uit een typisch Amerikaanse white trash-omgeving die bevriend raakt met de hoofdpersoon uit Mask (1985), of in datzelfde jaar de verwarde adolescente Connie uit Smooth Talk, de lijmsnuivende abortusactiviste in Citizen Ruth (1996), tot de oversekste hulp in de huishouding in Rambling Rose.

In David Lynch' Blue Velvet (1986) mocht zij even een gewoon meisje van hiernaast spelen, voordat hij haar alle hoeken van Kansas liet zien in de uitzinnige road movie Wild at Heart (1990). En of het nu komt door de zwoelzoete manier waarop Nicolas Cage `Lula' tegen haar zegt, of haar hekserige film- én echte moeder Ladd die naam uitkrijst, of door Lynch' moorddadige universum waarin Dern met haar waterval van zwembadkrullen onschuldig rondbanjert, het is jammer om haar sindsdien volwassen te hebben zien worden in Jurassic Park I en II (en binnenkort III), het nu op video uitgebracht October Sky en Robert Altmans Dr. T and the Women. Benieuwd ben ik evenwel naar de semi-autobiografische zwarte komedie Daddy and Them die zij met haar ex-verloofde Billy Bob Thornton (Sling Blade) maakte. Het gerucht gaat echter dat, nadat Thornton tijdens de draaiperiode van Dr. T onverwachts trouwde met zijn vijfde echtgenote Angelina Jolie, hij de montagekamer is ingedoken om Dern uit zijn film te knippen.

    • Dana Linssen