Kritiek op restricties joden in Iran

De vertegenwoordiger van de joodse gemeenschap in het Iraanse parlement heeft zondag in een toespraak kritiek geleverd op de behandeling van niet-moslims en met name joden in de Islamitische Republiek. De toespraak van het parlementslid, Maurice Mottamed, werd rechtstreeks uitgezonden op het kanaal van het parlement van de Iraanse staatsradio. Joden, christenen en zoroastriërs in Iran zijn grondwettelijk in het parlement vertegenwoordigd.

Mottamed verpakte zijn zeer ongebruikelijke kritiek in diplomatieke bewoordingen. ,,De uitsluiting van onze jonge, hoog-opgeleide kaders van officiële functies in het landsbestuur is in strijd met de edele doelstellingen van de Revolutie en met de richtlijnen van de oprichter van de Islamitische Republiek en die van de Opperste leider, ayatollah Ali Khamenei'', betoogde hij. Mottamed wees er ook op dat jonge joden niet worden toegelaten tot de hoogste universitaire opleidingen. Meer in het algemeen stelde hij aan de orde de rechten van niet-moslims in zaken als bloedgeld en gerechtelijke uitspraken. Moslims krijgen tweemaal zoveel bloedgeld (financiële compensatie voor de verwanten van een slachtoffer van moord) uitgekeerd als niet-moslims.

Volgens Mottamed leiden de beperkende maatregelen tot een vlucht van jonge joden uit Iran. Sinds de Islamitische Revolutie is de joodse gemeenschap teruggelopen van ongeveer 80.000 in 1979 tot 25.000 tot 30.000 nu. De aanhouding in 1999 en veroordeling tot gevangenisstraffen van tien joden, eerder dit jaar, heeft de Iraanse joodse gemeenschap ook ernstig geschokt.