Koninklijke omhoog door koude in VS

Op een rustige beurs profiteerde Koninklijke Olie vanochtend van een stijging van de olieprijs. De winter heeft toegeslagen in de Verenigde Staten, waar de vraag naar stookolie leidt tot een stijging van de olieprijs.

Een andere oorzaak voor de stijgende olieprijs is de roep van een aantal leden van de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, om de productie in te krimpen. Indonesië, Venezuela, en een aantal Arabische landen zijn voorstander van een productieverlaging. De grootste olieproducent van de OPEC, Saoedi-Arabië, heeft zich nog niet uitgelaten over een productieverlaging.

De olieprijs is door de kou en de dreiging van een productiebeperking inmiddels aan een kleine opmars bezig. Een vat Brentolie kostte voor het weekeinde nog 23,11 dollar. Vanmorgen noteerde een vat op de Londense termijnmarkt 23,85 euro, een stijging van ruim 3 procent.

De Westerse oliemaatschappijen profiteerden daar vandaag op de aandelenbeurzen van. Het aandeel Koninklijke Olie klom vanmorgen 2,7 procent naar 65,45 euro.

De oliemaatschappij viel op in positieve zin op een extreem rustige beurs. ,,Iedereen is aan het naborrelen van kerst, en de boeken zijn al gesloten,'' aldus een handelaar van een effectenhuis. ,,Heel af en toe schrikken we wakker van de telefoon, maar er gebeurt hier erg weinig.''

De beleggers die nog wel actief waren bleken over het algemeen optimistisch gestemd. De AEX-index klom gestaag gedurende de ochtend. Vroeg in de middag noteerde de beursgraadmeter 632.80 punten, een stijging van 0,9 procent.

Een fonds dat duidelijk niet in de stijgingshausse deelde was KPN. Het telecomconcern, het afgelopen jaar één van de grote verliezers op de beurs, zag voor het eerst sinds januari 1998 de koers onder de 12 euro tuimelen. Met 4,7 procent was KPN opnieuw de grootste verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Rond het middaguur noteerde het aandeel 11,91 euro.

KPN was niet het enige telecomfonds dat onder druk stond. Versatel verloor 5,4 procent, kabelexploitant UPC 1 procent, en ook Libertel en KPNQwest deden met respectievelijk 1,7 en 0,1 procent een stapje terug.

De technologiefondsen trokken zich weinig aan van het verlies dat de Nasdaq gisteren leed. De index van de Amerikaanse technologiebeurs verloor bijna een procent, nadat de Nasdaq vóór het weekeinde de op vier na grootste stijging in één dag had meegemaakt.

De Nederlandse technologieaandelen hielden de schade beperkt. ASM Lithography stond rond het middaguur weliswaar op een min van 2,8 procent, maar dat is niet uitzonderlijk voor de chipmachinefabrikant. Philips klom bijna een procent naar 37,18 euro, Getronics won 0,9 procent op 6,35 euro. De technologiefondsen uit de Midkapindex, Cap Gemini en CMG, boekten winsten van respectievelijk 2,5 en 4,3 procent.