Kleine acteur Billy Barty overleden

Zaterdag overleed in Los Angeles acteur Billy Barty (76), die opviel door zijn geringe lengte (1 meter 15). Als mede-oprichter in 1957 van de belangengroep Little People of America maakte Barty bezwaar tegen de term ``dwergacteur''. Hij was een van de vele kleine mensen, die tijdens de opnamen van een massascène met de Munchkins in The Wizard of Oz (1939) zich op dramatische wijze bewust werden dat zij niet de enigen waren. Volgens de overlevering zou de scène uitgelopen zijn op een orgiastisch feest.

Later kreeg Barty een eigen televisieprogramma en speelde hoofdrollen in verschillende films, zoals in 1981 Under the Rainbow (over de opnamen van The Wizard of Oz), Willow (1988), Foul Play (1978) en The Day of the Locust (1975). Onlangs was Barty actief in de verkiezingscampagne van George W. Bush.