Kamerlid krijgt inzage in dossier Chardzjiëv

PvdA-kamerlid Frans Timmermans krijgt inzage in het archief van de Stichting Cultureel Centrum Khardjiev-Tschaga. De stichting beheert de nalatenschap van het Russische echtpaar Chardzjiëv, dat kunstwerken en documenten verzamelde van Russische avantgarde-kunstenaars en deze in 1993 gedeeltelijk over de Russische grens naar Nederland smokkelde. Hoewel het echtpaar de collectie graag compleet in een museum terecht zag komen, wist een aantal bestuursleden en betrokkenen zich door verkoop van werken te verrijken. Timmermans wil over het eerste gesprek dat hij vrijdag j.l. met stichtingsvoorzitter Job de Ruiter had, geen mededelingen doen. ,,Er zijn zeer veel dingen over tafel gegaan. Begin januari praten we verder. Ik zie tegen het onderzoek van deze uiterst ingewikkelde kwestie op. Ik heb geen idee hoeveel tijd dit in beslag gaat nemen'', aldus Timmermans vanmorgen.