Internationaal

LONDEN

De handel op de Europese beurzen was vanochtend dun, maar de beleggers die geen vakantie hadden genomen bleken positief gestemd te zijn. Gesteund door de winst die de Amerikaanse industriële fondsen gisteren boekten klommen de indices.

In Londen werden voor het eerst aandelen in het gefuseerde farmaciebedrijf GlaxoSmithkline verhandeld. De beleggers werden er niet warm of koud van: het aandeel noteerde onveranderd op 18,32 pond.

Bedrijven uit de olie en de telecom konden wel mooie cijfers schrijven. Oliemaatschappijen profiteren van de olieprijs, die wegens slecht weer in de Verenigde Staten aan het oplopen is. BP Amoco boekte een koerswinst van 3,2 procent, Shell klom 2,2 procent naar 545 pence.

De graadmeter van de Londense beurs, de FTSE-100, profiteerde met een winst van 1,3 procent op 6.179 punten.

FRANKFURT

Deutsche Telekom en de financiële fondsen gaven de Duitse index vanmorgen een duwtje in de rug. Het telecomconcern klom 2,5 procent naar 33,70 euro, en ook bedrijven als de verzekeraar Allianz, de herverzekeraar Münchener Rück, en Hypovereinsbank noteerden in de plus.

De DAX noteerde rond het middaguur 6.335 punten, een winst van 1,3 procent.

PARIJS

Cap Gemini Ernst & Young, de internationale consultant en automatiseerder, was vanochtend een van de winnaars op de Parijse beurs. Het bedrijf profiteerde van de aankondiging van een omzetgroei van 10 procent. Het aandeel steeg 3 procent. De CAC-40 klom 1,1 procent naar 5.851 punten.

TOKYO

De index van de Japanse beurs, de Nikkei, wist de afgelopen dagen consequent winsten te behalen. Gisteren kwam de graadmeter zelfs even boven de grens van 14.000 punten uit. Vandaag bleek de rek er echter uit: in navolging van het verlies op de Nasdaq verloor de index 0,2 procent op 13.981 punten.

NEW YORK

De Nasdaq kon de koerssprong die voor het kerstweekeinde was behaald gisteren niet volledig vasthouden. De technologie-index moest een procent prijsgeven op 2.494 punten.

De Dow Jones-index van de 30 grootste industriële Amerikaanse ondernemingen steeg voor de derde achtereenvolgende dag. De beleggers wisselden hun technologieaandelen in voor fondsen in de farmaceutische industrie en energie- en nutsbedrijven. De Dow Jones steeg daardoor een half procent naar 10.692 punten. De Standard & Poor 500, de bredere index van traditionele fondsen, klom 0,7 procent naar 1.315 punten.